Modificarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale, promulgată de preşedintele Iohannis

Economica.net
04 11. 2016
energie_6754893765849_86885400

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 10 octombrie, reexaminarea, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, a acestei legi.

Pe 27 octombrie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preciza că prin acest act normativ producătorii de energie care vor încheia contracte între ei vor fi obligaţi de către Comisia Europeană să dea banii înapoi, în condiţiile în care o tranzacţie similară a fost deja considerată de Bruxelles ca fiind ajutor de stat ilegal.

Legislativul aprobase, în iunie, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice şi gazelor naturale), printre care şi faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-şi forma propriul mix de electricitate. Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere în care afirma că nu susţine adoptarea acestei legi, iar preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament pe 20 iulie, după ce a cerut şi punctul de vedere al Consiliului Concurenţei.

În luna august, Bogdan Chiriţoiu declara că legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenţionarea energiei scumpe, dar şi de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană. Mai exact, modificările ar avantaja producătorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe bază de cărbune, respectiv complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.