Modificări la Legea notarilor, adoptate în Comisia juridică a Senatului

Membrii Comisiie juridice a Senatului au adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil la proiectul de lege pentru modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici şi a activităţilor notariale, pentru corelarea acestui act normativ cu prevederile noului Cod Civil.
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 09:13
Modificări la Legea notarilor, adoptate în Comisia juridică a Senatului

Senatorii din comisie au acceptat, în cadrul dezbaterilor, mai multe amendamente propuse de Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege propus de Guvern prevede o reglementare mai riguroasă a competenţei materiale şi teritoriale, sistematizarea legislaţiei în domeniu, prin delimitarea mai clară a actelor ce pot fi îndeplinite de notarul public.

Proiectul prevede că, începând cu anul 2014, examenul pentru dobândirea calităţii de notar public stagiar se va desfăşura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Român, precum şi eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie, atribuit, potrivit propunerii de reglemenatre, persoanelor care au cetăţenie română, cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene, aparţinând Spaţiului Economic European ori sunt cetăţeni ai Confederaţiei Elveţiene.

O altă măsură propusă prin proiect se referă la exercitarea funcţiei de notar public după împlinirea vârstei de 70 de ani, cu condiţia dovedirii, prin aviz medical, a capacităţii fizice şi psihice necesare exercitării funcţiei.

Preşedintele Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Viorel Mănescu, a spus că amendamentele propuse şi adoptate vizează corelarea actului normativ cu textul noului Cod Civil.

„Prin noul Cod Civil s-au înfiinţat foarte multe instituţii de drept date în activitatea notarilor publici, dar care nu se regăsesc în Legea 36. Acesta a fost cel mai important lucru, corelarea, în rest sunt probleme de organizare. Au intrat în activitatea notarilor divorţurile, convenţia matrimonială, fiducia. Sunt instituţii care în legea 36, care a fost publicată în 1995, modificată de câteva ori, dar nu în materia aceasta, nu se regăsesc”, a precizat Mănescu.

El a adăugat că a fost luată în discuţie şi încheierea unui memorandum între Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...