Modificări la Pilonul 2 şi 3 – ASF va analiza periodic posibilitatea elaborării de reglementări în investirea acestor fonduri

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, stabilind, între altele, că Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat şi pensii facultative. Camera Deputaţilor este for decizional.
AGERPRES - mar, 21 feb. 2023, 12:51
Modificări la Pilonul 2 şi 3 - ASF va analiza periodic posibilitatea elaborării de reglementări în investirea acestor fonduri

S-au înregistrat 183 voturi „pentru”, 79 „împotrivă” şi 9 abţineri, scrie Agerpres.

Ordonanţa are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, a Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, precum şi a Legii nr.187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.

Comisiile de specialitate au introdus un amendament potrivit căruia „ASF analizează periodic posibilitatea elaborării de reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat, de pensii facultative care să contribuie la flexibilizarea cadrului de investire, în scopul încurajării diversificării corespunzătoare a activelor fondurilor de pensii pentru a obţine randamente investiţionale echitabile ajustate în funcţie de risc”.

Proiectul prevede obligaţia administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni, obligaţia de constituire la nivelul entităţii a unui comitet de investiţii format din membrii independenţi, care va adopta decizii pentru operaţiunile de investire/dezinvestire, precum şi a unui comitet de remunerare.

De asemenea, actul normativ mai stabileşte obligaţii în sarcina conducerii administratorilor de fonduri de pensii de a defini şi supraveghea implementarea mecanismelor de guvernanţă care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a acestora, obligaţia respectării, în orice moment, pe parcursul activităţii, a condiţiilor de autorizare şi a celor de funcţionare.

Alte prevederi se referă la stabilirea unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităţilor principale şi a celor secundare/conexe, precum şi la stabilirea dreptului imprescriptibil al participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private.

Totodată, proiectul mai prevede introducerea posibilităţii ca, în cazul declanşării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condiţiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranţă a sistemului de pensii private, în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplineşte cerinţele legale în acest sens.

Proiectul mai prevede că administratorul investeşte activele fondului de pensii în investiţii private de capital sub forma acţiunilor la societăţi din România, din state ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European sau sub forma titlurilor de participare la fondurile de investiţii private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 1% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. În situaţia în care statul român deţine acţiuni sau participaţii în cadrul acestor entităţi, administratorul poate investi în aceste instrumente financiare în procent de până la 3%. Acest procent poate fi majorat până la 5% în situaţia în care statul român deţine acţiuni sau participaţii în cadrul acestor entităţi, fondurile de investiţii private de capital în care se investeşte sunt finanţate din fonduri alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi domeniile în care se realizează investiţia sunt supuse aprobării Autorităţii de Supraveghere Financiară şi a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Alte prevederi se referă la principiile privind regulile de investire şi atribuţiile directorilor de investiţii din cadrul administratorilor, la atribuţiile structurii de management al riscului în cadrul administratorilor şi principiile privind modul de evaluare a activelor fondurilor şi responsabilitatea administratorilor, la suplimentarea activităţilor privind administrarea unui fond de pensii.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că prin aceste reglementări se încearcă distrugerea acestui sistem de pensii care funcţiona bine. „Doriţi să sufocaţi administratorii acestor pensii. Acesta era singurul sistem care putea să salveze pensiile românilor”, a susţinut Năsui.

Deputatul Ionel Dancă a afirmat că prin acest act normativ se aduce atingere administratorilor de pensii private şi încurajează ieşirea lor din piaţă. „Veţi scădea veniturile administratorilor cu 20% prin noile comisioane de administrare. Forţaţi administratorii de pensii private să învestească în companii de stat”, a adăugat Dancă.

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Deputatul PSD Adrian Solomon a explicat că Guvernul a venit, la solicitarea UE, cu amendamentele prin care ASF va face periodic analize şi elaborează reglementări privind investirea activelor fondurilor de pensii administrate privat şi pensii facultative.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...