Mohamed Morsi, de la „preşedintele tuturor egiptenilor” la omul care a divizat ţara

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 09:16
Mohamed Morsi, de la

Morsi denunţă o „lovitură de stat completă”, după ce cu o zi înainte a declarat că este gata să-şi „dea viaţa” pentru a-şi apăra „legitimitatea” dobândită la primele alegeri prezidenţiale democratice din istoria ţării.

Aspectul său plăcut, manierele simple şi felul de a vorbi pe înţelesul tuturor au contribuit la o stare de grație în primele luni de conducere a statului de către fostul lider al mişcării Fraţilor Musulmani.

Dar foarte curând mulţi egipteni au început să-l considere pe Morsi drept însetat de putere, obsedat de ideologia politico-religioasă, doritor de a instaura un regim autoritar. Au avut loc manifestaţii în masă care au cerut demisia preşedintelui islamist.

Unii îl acuză pe acest bărbat în vârstă de 61 de ani că ar fi doar o marionetă a biroului politic al Fraţilor Musulmani şi „oaia” Ghidului lor suprem, Mohamed Badie.

Cel mai popular umorist din Egipt, Bassem Youssef, a satirizat setea de putere a lui Morsi, în fiecare săptămână într-un show televizat de mare audienţă. Protestatarii scandează acelaşi slogan care a fost folosit doi ani mai devreme în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak: „Afară!”.

Susţinătorii lui Morsi subliniază că acesta este primul civil care a devenit preşedinte, iar legitimitatea sa este certificată de urne. Potrivit susţinătorilor lui, probleme precum corupţia din domeniul administrativ, lipsa de funcţionare a economiei şi tensiunile confesionale nu au apărut în timpul conducerii lui Mohamed Morsi.

Prin vizitele sale frecvente în străinătate, Morsi a încercat să integreze Egiptul printre marile ţări emergente cum ar fi China sau Brazilia, asigurând statele occidentale precum SUA, vechi aliat al Egiptului, că tratatul de pace cu Israelul nu va fi pus în discuţie.

Inginer absolvent al unei universităţi americane, Mohamed Morsi a fost supranumit „roata de rezervă” pentru că la primele alegei prezidenţiale l-a înlocuit într-un termen scurt pe un alt candidat al Fraţilor Musulmani, Khairat al-Shater, a cărui candidatură a fost invalidată.

Potrivit experţilor, în primele sale apariţii publice, Morsi nu avea proflul unui candidat favorit la alegerile prezidenţiale. Totuşi, pe parcursul campaniei electorale, el a căpătat încredere şi a devenit caustic, fiind susţinut de puternica reţea de militanţi a Fraţilor Musulmani în faţa rivalului său, fostul premier al preşedintelui demis Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

În august 2012, Morsi a luat măsuri împotriva instituţiei militară care a pus Guvernul sub tutela sa şi l-a demis pe mareşalul Hussein Tantawi, şef al Consiliului Suprem al Forţelor Armate.

Provenit dintr-o familie modestă din guvernoratul Sharqiya, din delta râului Nil, Morsi a absolvit în 1975 Universitea din Cairo, cu specializarea de inginer, iar în 1982 el a obţinut doctoratul la Universitatea Suth Carolina din Statele Unite. Morsi este căsătorit şi are cinci copii.

Deputat în perioada 2000-2005, Morsi a fost arestat timp de şapte luni în 2006. În 2010 el devine purtătorul de cuvânt şi membru al biroului politic al mişcării Fraţilor Musulmani. În acea perioadă el a făcut câteva declaraţii antisemite, care au fost imediat publicate în presă. Washingtonul a criticat afirmaţiile lui Morsi, dar acesta le-a considerat „scoase din context”.

El a fost arestat din nou pe 28 ianuarie 2011, la trei zile după începutul revoltei împotriva lui Mubarak. Morsi a condus pentru o periadă scurtă Partidul Libertăţii şi Justiţiei, aripa politică a Fraţilor Musulmani.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...