MOL raportează un profit EBITDA de 1,125 de miliarde de dolari în primele șase luni din an. Rezultatul a fost puternic influențat de noile taxe impuse de Guvernul ungar

Grupul maghiar MOL și-a prezentat astăzi rezultatele financiare pentru trimestrul 2 și semestrul 1 din 2023. Astfel, în primele șase luni ale anului a obținut un profit operațional EBITDA de 1,125 miliarde de dolari, iar în trimestrul 2 rezultatul operațional EBITDA s-a ridicat la 411 milioane de dolari.
Ion Dobreanu - vin, 04 aug. 2023, 16:41
MOL raportează un profit EBITDA de 1,125 de miliarde de dolari în primele șase luni din an. Rezultatul a fost puternic influențat de noile taxe impuse de Guvernul ungar

Potrivit companiei, atât rezultatele segmentului Downstream, cât și ale segmentului Upstream au fost afectate de condițiile macroeconomice nefavorabile și de taxele guvernamentale masive, inclusiv impozite suplimentare și taxe suplimentare pentru redevențe miniere. În plus, în cel de-al doilea trimestru, rezultatele au fost modificate și de o nouă taxă suplimentară pe venit, în Ungaria, în valoare de 315 milioane de dolari la nivelul întregului an 2023, recunoscută drept o cheltuială unică în trimestrul 2.

Segmentul Consumer Services a înregistrat o revenire după valoarea minimă de anul trecut și a generat aproximativ 43% din rezultatul total EBITDA al MOL, atenuând parțial efectele nefavorabile ale mediului extern. La nivelul anului 2023, MOL estimează că va ajunge la un nivel al EBITDA de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

„Contextul macroeconomic nu a fost suficient de puternic încât să contrabalanseze efectele negative ale intervențiilor guvernamentale în regiunea Europei Centrale și de Est care, fără îndoială, și-au pus amprenta asupra rezultatelor pe care le-am obținut în prima jumătate a anului și, în special, în al doilea trimestru din 2023. Nivelul actual al taxelor guvernamentale, cu excepția cazului în care aceste măsuri excepționale vor fi eliminate treptat în viitorul apropiat, va afecta competitivitatea grupului MOL și va pune presiune pe generarea cash flow-ului necesar pentru planurile noastre de investiții. Fără să luăm în calcul efectele externe negative, performanța operațională grupului MOL a fost robustă, business-ul a continuat planurile strategice de investiții și Grupul MOL a reușit, de asemenea, să lanseze o nouă linie de business dedicată managementului deșeurilor”, a declarat Zsolt Hernádi (foto), Chairman și CEO al MOL cu privire la rezultatele obținte de companie.

În segmentul Upstream, EBITDA a scăzut la 99 de milioane de dolari în trimestrul 2 și a ajuns la valoarea de 382 de milioane de dolari pentru întreg semestrul 1 din an, reprezentând o scădere de 83%, respectiv 63% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Generarea de flux de numerar liber a dispărut practic în trimestru, din cauza taxelor suplimentare pe venituri și a redevențelor miniere percepute de Guvernul ungar, iar scăderea prețurilor hidrocarburilor a afectat negativ rezultatele la rândul său.

Volumul producției de petrol și gaze a scăzut cu 5% în trimestrul al doilea față de anul precedent, deoarece producția din câmpul Shaikan din Kurdistanul Irakian a fost oprită din cauza închiderii conductei de export pe tot parcursul trimestrului. Ca urmare a eforturilor extraordinare, în conformitate cu angajamentul MOL de a asigura securitatea aprovizionării regionale, producția din Ungaria a crescut cu 6,5% de la an la an în acest trimestru, ceea ce a dus volumul de producție la nivel de grup la 91,6 mboepd în S1, cu mult peste targetul de producție.

Pe segmentul Downstream profitul operațional CCS EBITDA a scăzut în trimestrul 2 la 102 milioane de dolari, în vreme ce rezultatul la jumătatea anului a fost de 487 de milioane de dolari. Scăderea semnificativă din al doilea trimestru s-a produs pe fondul taxelor suplimentare, precum cheltuiala unică generată de impozitul suplimentar pe profit, dar și de marja de profit redusă din petrochimie, combinată cu nivelul cererii și cu presiunea asupra prețurilor. Cererea de carburant a scăzut în Ungaria cu 12% comparativ cu T2 2022 în contextul în care plafonarea prețurilor a stimulat consumul în perioada de referință, în timp ce cererea a crescut în alte state din centrul și estul Europei, în special în Croația (+8%). Per total, la nivelul Grupului vânzarea totală a rămas la același nivel.

Pe segmentul Consumer Services EBITDA a crescut de aproape patru ori în T2 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 175 de milioane de dolari, iar la nivelul primului semestru a ajuns astfel la 301 milioane de dolari. Relaxarea plafonării prețurilor din retail în regiunile Europei Centrale și de Est, continuarea consolidării contribuției segmentului non-fuel și performanța internă excelentă au fost principalii factori care au influențat creșterea rezultatelor. În același timp, volumul vânzărilor în T2 2023 a crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acest rezultat fiind susținut și de un impact adițional pozitiv de 200 de milioane de litri ca urmare a achiziției Lotos din Polonia, în vreme ce volumul de combustibili vânduți a crescut în majoritatea țărilor, cu excepția Ungariei, ca urmare a normalizării cererii, după ridicarea plafonării prețurilor. Numărul de locații Fresh Corner a crescut la 1.180 în T2 2023, de la 1.103 în aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul Gas Midstream: rezultatul EBITDA a crescut semnificativ în T2 2023 comparativ cu T2 2022, ajungând la 60 milioane de dolari, pe fondul consolidării capacității de transport transfrontalier, rezultatele din prima jumătate a anului în acest segment depășind 139 milioane USD. Datorită scăderii prețurilor de achiziție a gazelor comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, costurile operaționale au scăzut, aspect care a contribuit la rezultate bune.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru formată din 24.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația.

Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.400 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Activitățile de explorare și producție ale Grupului MOL sunt susținute de o experiență de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor și 30 de ani în injecția de CO2. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în opt țări, iar cele de explorare în 10 țări.

MOL se angajează să își transforme operațiunile tradiționale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon, și aspiră să devină neutră din punctul de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală și de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...