1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Moldovenii nu ne mai vor gazele. Ce nu a vrut să spună Guvernul de la Chişinău: contraoferta ruşilor a fost de nerefuzat

Republica Moldova nu va mai importa gaze din România, în această iarnă, aşa că gazoductul Iaşi-Ungheni, o investiţie de 26 de milioane de euro, nu-şi găseşte deocamdată rostul. Ministerul Economiei de la Chişinău nu a vrut să recunoască inutilitatea acestui proiect, limitându-se să ofere date comparate ale preţului gazelor din România şi din Rusia. Din datele prezentate, reiese că Gazprom a coborât preţul gazului pentru Republica Moldova până la nivelul în care acesta a devenit mai ieftin decât cel românesc, de la Petrom

13 noi, 2015 | ECONOMICA.net

Urmare a articolului nostru Gazele româneşti nu mai sunt dorite în Republica Moldova. Conducta Iaşi - Ungheni este inutilă, în care explicam că Petrom nu a mai primit solicitări de la Chişinău să livreze gaze pentru această iarnă, autorităţile moldovene au venit cu precizări asupra situaţiei.Astfel, de la Chişinău, se arată că gazoductul Iaşi – Ungheni n-ar fi nici pe departe inutil. Cel puţin în viitor, când va fi prelungit până la Chişinău, către un bazin mai mare de clienţi „Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni reprezintă prima fază a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene (România), iar din punct de vedere operaţional, la această etapă, magistrala asigură doar furnizarea gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezintă până la 1% din consumul total pe ţară, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei din Republica Moldova. Faza a doua a proiectului, potrivit Chişinăului prevede lucrări de prelungire a gazoductului până la Chişinău (conducta Ungheni-Chişinău), fapt ce va permite diversificarea surselor de import de gaze. Actualmente, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate pentru construcţia acestei magistrale, care, conform programului prestabilit, urmează a fi finalizată în prima jumătate a anului 2016, după care va urma etapa de proiectare şi construcţie.

Până atunci însă, Republica Moldova nu mai cumpără gaze de la Petrom România. Ministerul Economiei de la Chişinău spune că „ar putea”. Contractul încheiat, la începutul acestui an, cu Petrom prevede livrarea a 1 milion de metri cubi de gaz, până la sfârşitul acestui an. În martie şi aprilie 2015, s-au livrat 700.000 de metri cubi. Restul,  potrivit Ministerului Economiei din RM, ar urma să fie livraţi în cele 45 de zile care au mai rămas până la sfârşitul lui 2015. Un lucru aproape imposibil, pentru nici Petrom nu a primit vreo notificare de la Chişinău pentru o reluare a livrărilor de gaze şi nici Transgaz nu a primit vreo nominalizare de export pe Iaşi-Ungheni. Or, aceste notificări şi nominalizări se fac din timp. Pentru că nu există, putem spune că este foarte posibil ca aceste livări să nici nu se mai facă , ce puţin până la expirarea contractului dintre părţi, adică în următoarele 45 de zile.

Ce nu a dorit să spună Ministerul Economiei de peste Prut este că, în acest moment, pentru Moldova nu mai rentează să cumpere gaze din România, din motive strict comerciale. „Preţul iniţial(convenit cu Petrom – n.r.) a constituit 1.010 lei româneşti pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale, iar urmare a evoluţiilor pe piaţa gazelor naturale din regiune şi ca rezultat al negocierilor acesta a fost micşorat până la 900 lei româneşti pentru 1.000 metri cubi”, arată Ministerul Economiei moldovean. În acelaşi timp, „la moment, preţul gazului natural procurat de Moldovagaz de la Gazprom este de 210,21 dolari SUA pentru 1000 metri cubi”, adaugă sursa citată.

Adică, în prezent, Moldova plăteşte 210 dolari pe mia de metri cubi de gaze către Gazprom, oferta românească, echivalentă în dolari, este de 220 de dolari. Practic, importul de gaze din România nu are justificare comercială. În viitor, gazele româneşti ar mai putea ajunge în Moldova doar dacă vor fi mai ieftine decât cele ale ruşilor.

Urmare a unei investiţii de 26 de milioane de euro, din care 7 milioane de euro au reprezentat contribuţia UE, gazoductul Iaşi-Ungheni are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi. Gazoductul are o lungime de 43,2 kilometri şi trece pe sub Prut.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO