Mongolia, campioana creşterii economice în 2012

Economia mongolă înregistrează de doi ani cea mai rapidă rată de dezvoltare din lume şi - potrivit prognozelor băncii HSBC - va rămâne lider şi în anul 2013, obţinând o creştere de peste 18%.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 08:23
Mongolia, campioana creşterii economice în 2012

Prognoze similare de dezvoltare a economiei mongole prezintă EconomyWatch (evaluând creşterea chiar la 23%), precum şi analiştii care lucrează pentru parlamentul mongol, care în materialele pentru uz intern scriu că PIB-ul ţării va creşte la 14,4 miliarde dolari, ceea ce înseamnă o creştere anuală în ritm de 19%.

Dezvoltarea atât de rapidă a economiei acestei ţări, care numără 2.800.000 de locuitori şi are o suprafaţă de peste 1,5 milioane km pătraţi, se datorează menţinerii de cinci ani a boom-ului în sectorul minier. Creşterea anuală a acestui sector este de circa 25%. În anul 2011, industria extractivă a atras în Mongolia 4,7 miliarde dolari investiţii străine.

Potrivit Băncii Mondiale, economia mongolă a accelerat în mod deosebit după funcţionarea minelor de cupru şi aur de la Oyu Tolgoi – una din cele mai mari cinci exploatări din lume. Două concerne: cel anglo-australian Rio Tinto şi cel canadian Ivanhoe au investit acolo 1,5 miliarde dolari. Terminarea întregii investiţii este aşteptată la sfârşitul anului 2013.

Printre partenerii comerciali ai Mongoliei de cea mai mare importanţă sunt cei doi vecini puternici: Rusia şi China.
Potrivit datelor din noiembrie 2012, Mongolia exportă în China aproape 94% din mărfurile sale (în primul rând cărbune şi cupru), iar importul din Rusia atinge 27%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Rina Tirol și Rina Vista din Poiana Brașov, deținute de firma Amrom Conimnpex, aflată în insolvență, au fost cumpărate ...
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi non-UE este aberantă
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi ...
Guvernul ne-a făcut un mare cadou de Moş Nicolae şi a schimbat regulile în timpul jocului, împărţind ţările în ...
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum.