Monitorul preţurilor se lansează astăzi. Preţurile produselor de bază din cele mai mari magazine pot fi comparate

Consiliul Concurenţei lansează astăzi, 24 noiembrie, Monitorul Preţurilor. Pe platforma online vor putea fi aflate preţurile produselor de bază comercializate de cei mai mari retaileri din industria alimentară. Monitorul preţurilor este disponibil pentru toţi clienţii interesaţi să cumpere din magazinele din Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Economica.net - joi, 24 nov. 2016, 05:36
Monitorul preţurilor se lansează astăzi. Preţurile produselor de bază din cele mai mari magazine pot fi comparate

Preţurile produselor alimentare de bază din 303 de magazine tip supermarket şi hypermarket din Bucureşti şi judeţul Ilfov pot fi comparate pe site-ul monitorulpreturilor.info, un proiect pilot lansat de Consiliul Concurenţei în colaborare cu Autoritatea naţională pentru Protecţia Consumatorilor, compania de cercetare AC Nielsen, asociaţia GS1 şi Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania – AMRCR. 

În proiect au intrat majoritatea dintre marii comercianţi alimentari: Carrefour, Kaufland, Selgros, Penny Market, Profi, Mega Image. Lanţul Metro nu a intrat in acest proiect pentru că se adreseaza revanzatorilor, în timp ce Cora a refuzat de la început să participe.

Totodata, lipsa francezilor de la Auchan din Monitor se datoreaza unor probleme de conectivitate a bazei lor de date cu cea a sistemului din spatele platformei Monitorului preturilor. Retailerul a fost însă prezent la discuţiile cu Consiliul Concurenţei şi va intra în program când va fi posibil.

„Prin acest proiect vrem să venim în sprijinul consumatorului,oferindu-i informaţiile de care are nevoie pentru achiziţiile sale săptămânale de produse alimentare li, în acelaşi timp, să-l ajutăm să aleagă între ofertele mai multor magazine, ceea ce va conduce la creşterea concurenţei între comercianţi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. 

128 de produse de comparat

Platforma „Monitorul preţurilor”, gestionată de Consiliul Concurenţei,  înglobează preţurile a  128 de produse din 64 de categorii generice, pentru fiecare dintre acestea fiind disponibile două preţuri de produs individual: cel mai ieftin şi cel mai bine vândut. Categoriile şi produsele ce pot fi comparate au fost stabilite cu expertiza companiei de cercetare Nielsen care a ţinut cont de un coș de consum zilnic pentru un consumator obișnuit.

Pentru a putea face comparaţie între preţuri, consumatorul trebuie să pună în coş minimum 5 produse, iar preţurile pe care sistemul le generează spre a fi comparate, reprezinta costul coşului de consum.

Există, de asemenea, posibilitatea de a vedea şi preţul fiecărui produs din coş, cu două excepţii însă. Mega Image şi Selgros nu oferă această opţiune.

În momentul de faţă, în proiect au intrat doar 303 de magazine, fiecare retailer alegându-şi magazinele reprezentative din fiecare sector în parte.

Informaţiile sunt actualizate cel puţin o data pe săptămână ,astfel că pot apărea diferenţe între preţul de pe site şi cel de raft, atât în sus cât şi în jos.

Cum funcţionează platforma

Pentru a putea compara preţurile folosind acest instrument, cei interesaţi trebuie să acceseze www.monitorulpreţurilor.info şi , de pe pagina principală, bara de sus, să selecteze zona „Bucureşti” şi apoi unul dintre sectoare sau poate selectaa judeţul „Ilfov” şi apoi poate alege una dintre localităţile din judeţ. De asemenea, se poate selecta forma de comerţ, respectiv supermarket, discounter, hypermarket, cash/carry.

În etapa următoare, consumatorii trebuie să să selecteze minimum 5 produse de care are nevoie şi care formează coşul al cărui preţ îl va afla apăsând butonul „căutare”.

Aplicaţia va afişa două clasamente ale magazinelor din zona selectată: coşul cel mai ieftin-adică coşul care conţine produsele cu cele mai mici preţuri practicate de retailerii implicaţi în proiect şi locaţiile în care se pot găsi acestea şi coşul cel mai bine vândut-cu produse de brand (nu mărci private) şo locaţiile.

Realizarea Monitorul Preţurilor a durat mai bine de un an având în vedere reticenţa iniţială a retailerilor. Reprezentanţii acestora au sustinut de mai multe ori că Monitorul Preţurilor este greu de realizat, având în vedere că modificările de preţ pot apărea zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. În prezent, marii retailerii deţin aproximativ 60% din piaţa de comerţ din România.

În urma, deciziei Guvernului de a reduce, de la 1 iunie, TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, Consiliul Concurenţei a început o acţiune de monitorizare a preţurilor înainte şi după aplicarea acestei măsuri. Astfel, autoritatea de concurenţă urmăreşte preţurile a 18 produse din aproximativ 600 de magazine din comerţul tradiţional şi nouă retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi.

„Potrivit analizei făcute în lunile mai şi iunie, am observat că, în cazul comerţului modern, aproape întreaga reducerea de TVA s-a transmis preţurile alimentelor, acestea înregistrând o scădere de 12%. Acest fapt demonstreză că există o concurenţă puternică între marile lanţuri de magazine. În comerţul tradiţional, însă, scăderea preţurilor a fost de 9% şi e cumva logic având în vedere că între ele concurenţa nu este foarte intensă, iar o altă cauză ar putea fi evaziunea mare din sector”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...