Monsanto lansează pe piaţa din România un erbicid suspectat că este cancerigen

Gigantul mondial al pieţei organismelor modificate genetic (OMG) lansează pe piaţa din România un erbicid din gama sa Roundup, acceptată de unele organizaţii europene, printre care şi cea germană, care i-a dat aviz de utilizare, dar respins sau controversat în cadrul altora, precum Centrul Internaţional pentru Studierea Cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu sediul în Franţa.
Economica.net - sâm, 30 ian. 2016, 06:15
Monsanto lansează pe piaţa din România un erbicid suspectat că este cancerigen

„Monsanto anunţă lansarea pe piaţa din România a unui nou produs pentru controlul buruienilor: Roundup Gel, o formulă complet nouă a erbicidului Roundup, menită să faciliteze munca micilor grădinari în procesul de protejare a plantelor împotriva buruienilor”, precizează compania Monsanto printr-un comunicat de presă.

„Lansat în Marea Britanie în anul 2012, Roundup Gel este vândut în prezent în 17 ţări, urmând ca anul acesta să fie introdus pe alte 5 pieţe, inclusiv în România. Erbicidul permite utilizatorilor să-şi întreţină grădina şi să elimine cu precizie buruienile aflate în locuri inaccesibile, precum borduri, gazon sau parcele, fără să afecteze celelalte plante utile”, relatează Monsanto.

„Prezenţa buruienilor este una dintre cele mai întâlnite provocări în agricultură, atât pentru fermierii mari, cât şi pentru micii grădinari. Acesta este unul dintre motivele pentru care suntem întotdeauna alături de partenerii noştri pentru a le oferi cele mai eficiente soluţii pentru menţinerea şi dezvoltarea optimă a culturilor”, afirmă Bogdan Soare, Director Naţional pentru Divizia de Produse pentru Protecţia Plantelor România, Bulgaria şi Republica Moldova. „Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de colaboratori. Am investit mult în cercetare şi dezoltare pentru a crea un produs uşor de utilizat. Roundup Gel vine ca răspuns la ceea ce aşteaptă fermierii zilelor noastre de la un erbicid: precizie, rezultate rapide şi spectru larg de aplicare. Acest lucru reprezintă încă un demers în dezvoltarea durabilă a agriculturii pe termen lung”, completează Bogdan Soare.

„Roundup Gel este o soluţie inovatoare pentru toţi agricultorii, indiferent dacă au mai utilizat sau nu un erbicid. Uşor de folosit şi la îndemâna oricui, noul produs vine mai ales în ajutorul celor care întreţin o grădină şi se confruntă cu problema buruienilor, fiind ideal pentru grădinile de flori sau de legume, ghivece sau peluze. Formula revoluţionară este aplicată direct pe frunzele buruienilor, oferind astfel un nivel ridicat de precizie şi eficienţă în raport cu produsele tradiţionale aplicate prin pulverizare. Erbicidul este absorbit de frunze, intră în fluxul de sevă şi ajunge până la nivelul punctelor de creştere al buruienilor. Totodată, formula unică nu vine în contact cu solul sau cu plantele din jur, iar zonele unde au crescut buruieni vor fi curăţate. În ţările care comercializează deja acest produs, Roundup Gel s-a bucurat de succes, dovadă fiind faptul că, la nivel mondial, 91% dintre cei care au utilizat acest erbicid şi-au exprimat dorinţa de a-l achiziţiona din nou (conform ADquation Gel user research UK Jan 2015).

Odată cu lansarea erbicidului Roundup Gel, un alt produs care a primit avizul autorităţilor competente pentru a fi comercializat în România este şi Roundup Classic Pro. Acest produs are o formulă eco-friendly (fără conţinut de taloamină), având un impact redus asupra mediului înconjurător. Roundup Classic Pro reprezintă o soluţie eficientă pentru problema buruienilor cu care se confruntă tot mai mulţi fermieri, indiferent de suprafaţa de pământ cultivată.
Monsanto România se implică activ în identificarea celor mai bune soluţii pentru o agricultură sustenabilă. La nivel local, Monsanto se concentrează pe producere, procesare şi comercializare de seminţe convenţionale de porumb şi rapiţă, cât şi pe vânzarea diferitelor variante ale erbicidului Roundup”, precizează comunicatul companiei.

Comunitatea ştiinţifică crede că erbicidul este „probabil cancerigen”

Un studiu ştiinţific de anul trecut susţinea că gifosatul, substanţa chimică pe care este bazată gama de produse Roundup a Monsanto, ar putea fi cancerigen, nota în 3 aprilie 2015 publicaţia franceză Le Figaro.

CIRC (Centre international de recherche sur le cancer – Centrul Internaţional pentru Studierea Cancerului), care are sediul în Lyon şi este în subordinea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a clasificat acest erbicid ca „nivel 2A”, adică posibil cancerigen. În pofida acestui fapt, Uniunea Europeană a dat aviz pozitiv produsului, şi anul trecut se pregătea să reînnoiască avizul pentru încă 10 ani.

Erbicidul este, la această oră, cel mai folosit produs de gen din lume. Clasificarea CIRC are cinci niveluri: „sigur cancerigen”, „probabil cancerigen”, „posibil cancerigen”, „neclasificabil” şi „fără riscuri cancerigene”. Clasarea în a doua clasă înseamnă că „există indicaţii suficiente la animalele de laborator, dar există indicaţii limitate la oameni”, conform medicului epidemiolog Dana Looms din cadrul CIRC. Mai precis, în discuţie este limfomul non-Hodgkin, o formă de cancer al sngelui.

Grupul de cercetători independenţi care a redactat avizul a trecut în revistă întreaga literatură ştiinţifică, respectiv aproape 300 de studii provenite de la industria de resort sau de la laboratoarele independente. Cele efectuate asupra animalelor (marea majoritate) au stabilit caracterul cancerigen, însă circa 20 de studii efectuate asupra omului nu au demonstrat dincolo de îndoială caracterul cancerigen al erbicidului la om.

În joc este o piaţă de miliarde de dolari, iar reprezentanţii industriei, în frunte cu Monsanto, au reacţionat violent la acest aviz, spunând că studiile respective au mai fost discutate şi nu aduc nimic nou, şi acuzând eliminarea altor studii. Ei au citat studiile BfR (institutul german de evaluare a riscurilor, care reevaluează pentru Uniunea Europeană glifosatul şi îl avizează pentru folosire la fiecare zece ani, conform legii. Iar raportul acestui institut nu indică niciun risc.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...