1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Monte Paschi ar putea fi prima bancă din Italia după anii '90 la care statul va deveni acţionar

Banca Monte dei Paschi di Siena ar putea deveni prima bancă din Italia, după anii '90, la care statul va deveni acţionar, în condiţiile în care conducerea celei mai vechi instituţii de credit din lume analizează revizuirea în scădere a valorii activelor, transmite Bloomberg.

20 aug, 2012 | Mediafax

Monte Paschi, a treia mare bancă italiană, împrumută 3,4 miliarde de euro prin vânzarea de obligaţiuni către stat şi va fi obligată să dea acţiuni Trezoreriei Italiei în schimbul dobânzii datoriei, dacă va raporta pierdere anuală, potrivit unei legi aprobate luna trecută.

Companii de brokeraj precum Kepler Capital Markets şi Credit Agricole Cheuvreux estimează că Monte Pachi va raporta o pierdere netă de peste 1 miliard de euro în trimestrul al doilea, în urma revizuirii în scădere a valorii activelor, ceea ce va conduce la înregistrarea unei pierderi anuale.

"În acest moment este foarte probabil că banca va ceda o participaţie Trezoreriei", a declarat Fabrizio Spagna, director general la Axia Financial Research în Padova.

Directorul general al Monte Paschi, Fabrizio Viola, a recurs la fondurile de stat după ce nu a reuşit să găsească investitori privaţi pentru acoperirea unui deficit de capital de 3,3 miliarde de euro, identificat de Autoritatea Bancară Europeană.

Autoritatea a cerut celor mai mari bănci din zona euro să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de 9% până la sfârşitul lunii iunie.

Italia a vândut în anii '90 participaţii deţinute la bănci, încercând să îmbunătăţească profitabilitatea acestora şi să încurajeze consolidarea sectorului bancar.

Este pentru a doua oară în trei ani când Monte Paschi a cerut guvernului ajutor, după ce a obţinut 1,9 miliarde de euro în 2009, prin emisiunea aşa-numitelor obligaţiuni Tremonti. Acea datorie va fi convertită în noile obligaţiuni şi vor face parte din suma totală solicitată statului.

În cazul în care banca va avea pierderi, Trezoreria va obţine acţiuni al căror preţ va fi calculat la valoarea contabilă a Monte Paschi. Acţiunile băncii sunt tranzacţionate la circa 20% din acest nivel.

"Anticipăm că vor fi emise acţiuni de 640 milioane de euro, în urma pierderilor care vor fi înregistrate de bancă în 2012 şi 2013", a declarat Aldo Comi, analist la Cheuvreux. El consideră că Trezoreria italiană va ajunge în 2014 la o deţinere de 7% la Monte Paschi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO