Monti: Să nu uităm câte avantaje are Germania de pe urma UE”

În pofida unei economii fragile, care a scăzut în primul trimestru cu 0,8 la sută, dar şi a nivelului uriaş al datoriei publice, premierul Italiei spune că ţara sa nu are nevoie de "umbrela" fondului european.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 20:16
Monti: Să nu uităm câte avantaje are Germania de pe urma UE

După Grecia, Irlanda, Portugalia şi, recent, Spania, care au avut nevoie de finanţare din fondul european de urgenţă, Italia s-ar afla şi ea foarte aproape de a solicita ajutor, spun unii specialişti.

Într-un interviu acordat televiziunii publice germane, Mario Monti a declarat că „datoria publică a Italiei este mare, acest lucru nu este o noutate”. Premierul italian a subliniat însă faptul că „spre deosebire de alte ţări, Italia are foarte puţine datorii în zona privată, companiile şi familiile italiene nefiind la fel de îndatorate ca cele din alte ţări europene”, scrie Deutsche Welle.

Mario Monti spune de asemenea că băncile italiene se află într-o situaţie mai bună decât instituţiile de creditare din Spania. În plus, Roma a introdus în constituţie măsuri de garantare a disciplinei fiscale, motiv pentru care în următorii ani, premierul Monti speră ca Italia să înregistreze chiar un excedent bugetar. „Înţeleg faptul că Italia, privită prin prisma trecutului ei, pare o ţară indisciplinată, amuzantă. Însă în acest moment, Italia este mai disciplinată ca multe alte state europene, care ia măsuri pentru a deveni o ţară solidă”.

Prin înăsprirea luptei contra evaziunii fiscale, Monti a recuperat la buget aproximativ 13 miliarde de euro. La această măsură se adaugă reforma sistemului de pensii, despre care Monti spune că este un exemplu pentru toată Europa şi reforma pieţei muncii.

Germania, chemată să ajute

„Avem nevoie de o politică de dezvoltare economică în Europa, care să completeze disciplina financiară”, a mai spus Monti. O aluzie clară la indecizia germanilor, care resping ideea euro-bonds-urilor, practic o „uniune a datoriilor” pe care o doreşte cu tărie inclusiv noul preşedinte francez, Francois Hollande.

Mario Monti nu consideră întemeiate temerile germanilor, olandezilor sau ale austriecilor, care resping iniţiativa obligaţiunilor europene temându-se că vor fi nevoiţi să plătească datoriile altora. „Italia plăteşte de două ori. Pe de-o parte, plăteşte cota parte din ajutorul financiar destinat Greciei, Portugaliei, Irlandei şi Spaniei. Apoi Italia plăteşte dobânzi enorme pentru obligaţiunile de stat, fapt cauzat de tensiunile de pe pieţele financiare”.

În ultimele luni, imaginea Germaniei în Italia s-a înrăutăţit simţitor. Foarte mulţi italieni îi acuză pe germani de impunerea unor măsuri drastice de austeritate. Astfel, 69 la sută dintre italieni consideră greşite măsurile cerute de Angela Merkel.

Monti spune însă că „disciplina pe care o aplicăm în prezent nu ne-a fost impusă de Europa şi cu atât mai puţin de către Germania, ci de raţiune”.

„Este important pentru noi ca europeni să depăşim clişeele şi să privim şi realitatea. Să ne gândim totuşi la câte avantaje are Germania de pe urma UE, dincolo de costuri, şi asta este valabil pentru noi toţi” – a mai declarat premierul italian.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...