Monti se declară „mulţumit” de acordul „foarte important” de la Bruxelles

Premierul italian Mario Monti s-a declarat vineri dimineaţa "mulţumit" de acordul la care s-a ajuns în cadrul summitului european de la Bruxelles, care, în opinia sa, este "foarte important pentru viitorul Uniunii Europene (UE) şi zonei euro", relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 05:07
Monti se declară

Potrivit lui Monti, „satisfacţia Italiei este dublă”, atât în privinţa „conţinutului” acordului, cât şi pentru „stimularea procesului”, în urma blocării adoptării pactului de creştere economică până la obţinerea, în cursul nopţii de joi spre vineri, a unor măsuri de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate financiară.

Şeful Guvernului italian a recunoscut că negocierile cu partenerii săi europeni au traversat „un moment foarte dificil”. „A existat un pic de tensiune”, dar „a fost utilă”, a apreciat el.

„Chiar dacă ne recunoşteam în pactul de creştere economică, Italia a prezentat o rezervă şi a împiedicat adoptarea imediată a pactului de creştere economică, lucru pe care l-a făcut, ulterior, şi Spania”, a explicat el.
Într-un final, această condiţionare dură a condus la „măsuri mulţumitoare pentru stabilizarea zonei euro”, a continuat Monti.

El a citat o măsură susţinută de Spania, şi anume „recapitalizarea directă a băncilor prin fonduri europene, fără să treacă prin bugetele de stat”.

„La cererea Italiei, după o lungă negociere, a fost introdus un paragraf atât în declaraţia privind mecanismele de stabilizare a pieţelor, cât şi în pactul de stabilitate cu privire la statele care respectă recomandările făcute ţărilor lor”, dar care, cu toate acestea, întâmpină dificultăţi în a se finanţa de pe pieţe din cauza dobânzilor prohibitive, a precizat Monti.

„Este cazul Italiei în acest moment”, a subliniat el, dând asigurări că Roma nu intenţionează să recurgă la aceste mecanisme, pentru moment. Italia „s-a bătut pentru aceste măsuri, dar nu intenţionează, pentru moment, să beneficieze de ele”, a insistat Monti.

Premierul italian a mai precizat că „ţările care vor vrea să beneficieze de aceste intervenţii în vederea stabilizării vor trebui să le ceară dar, dacă îndeplinesc aceste condiţii, ele nu vor fi nevoite să se supună unui program specific; ele vor trebui să semneze un memorandum, dar nu va exista nicio Troikă; vor trebui pur şi simplu să continue să respecte deciziile pe care le respectă deja”.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...