Monti se declară „mulţumit” de acordul „foarte important” de la Bruxelles

Premierul italian Mario Monti s-a declarat vineri dimineaţa "mulţumit" de acordul la care s-a ajuns în cadrul summitului european de la Bruxelles, care, în opinia sa, este "foarte important pentru viitorul Uniunii Europene (UE) şi zonei euro", relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 05:07
Monti se declară

Potrivit lui Monti, „satisfacţia Italiei este dublă”, atât în privinţa „conţinutului” acordului, cât şi pentru „stimularea procesului”, în urma blocării adoptării pactului de creştere economică până la obţinerea, în cursul nopţii de joi spre vineri, a unor măsuri de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate financiară.

Şeful Guvernului italian a recunoscut că negocierile cu partenerii săi europeni au traversat „un moment foarte dificil”. „A existat un pic de tensiune”, dar „a fost utilă”, a apreciat el.

„Chiar dacă ne recunoşteam în pactul de creştere economică, Italia a prezentat o rezervă şi a împiedicat adoptarea imediată a pactului de creştere economică, lucru pe care l-a făcut, ulterior, şi Spania”, a explicat el.
Într-un final, această condiţionare dură a condus la „măsuri mulţumitoare pentru stabilizarea zonei euro”, a continuat Monti.

El a citat o măsură susţinută de Spania, şi anume „recapitalizarea directă a băncilor prin fonduri europene, fără să treacă prin bugetele de stat”.

„La cererea Italiei, după o lungă negociere, a fost introdus un paragraf atât în declaraţia privind mecanismele de stabilizare a pieţelor, cât şi în pactul de stabilitate cu privire la statele care respectă recomandările făcute ţărilor lor”, dar care, cu toate acestea, întâmpină dificultăţi în a se finanţa de pe pieţe din cauza dobânzilor prohibitive, a precizat Monti.

„Este cazul Italiei în acest moment”, a subliniat el, dând asigurări că Roma nu intenţionează să recurgă la aceste mecanisme, pentru moment. Italia „s-a bătut pentru aceste măsuri, dar nu intenţionează, pentru moment, să beneficieze de ele”, a insistat Monti.

Premierul italian a mai precizat că „ţările care vor vrea să beneficieze de aceste intervenţii în vederea stabilizării vor trebui să le ceară dar, dacă îndeplinesc aceste condiţii, ele nu vor fi nevoite să se supună unui program specific; ele vor trebui să semneze un memorandum, dar nu va exista nicio Troikă; vor trebui pur şi simplu să continue să respecte deciziile pe care le respectă deja”.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...