Moody’s a coborât cu o treaptă ratingul Metro, la „Baa3”

Moody's a înrăutăţit cu o treaptă ratingul retailerului german Metro, la "Baa3", modificând perspectiva atribuită calificativului de la negativă la stabilă, după ce compania şi-a revizuit în sens negativ estimările privind profitul din acest an.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 15:53
Moody's a coborât cu o treaptă ratingul Metro, la

Anterior, ratingul grupului era „Baa2”, cu perspectivă negativă, iar noul calificativ este cel mai slab din categoria „investment grade”.

Moody’s a modificat săptămâna trecută estimările privind profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) din acest an. Compania anticipează acum un rezultat de aproximativ 2 miliarde euro, după ce înaintase anterior o prognoză de stagnare faţă de anul trecut, când a înregistrat un EBIT de 2,37 miliarde euro.

Estimările se referă la profitul EBIT excluzând factorii excepţionali.

Metro a motivat revizuirea estimărilor prin contextul economic dificil din Europa, care afectează bugetele consumatorilor, în special pe segmentele nealimentare, precum cel al electronicelor.

Pe de altă parte, Moody’s laudă măsurile luate de Metro pentu îmbunătăţirea capitalului de lucru în prima jumătate a acestui an, precum şi reducerea cheltuielilor de capital bugetate pentru 2012 la 1,8 miliarde euro, de la 2,1 miliarde euro în 2011, potrivit unui comunicat transmis marţi de agenţie.

Mai mult, agenţia de rating noetază că retailerul are în vedere vânzarea unor active şi, probabil, o nouă reducere a cheltuielilor de capital anul viitor, factori pozitivi pentru rating.

Totuşi, Moody’s consideră că Metro nu va reuşi o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei financiare pe termen mediu, din cauza apariţiei unui trend de scădere a profitului şi absenţei unor măsuri care să reducă substanţial datoriile companiei.

Totodată, agenţia avertizează că intenţia grupului Franz Haniel & Cie, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai Metro, de a-şi reduce propriul grad de îndatorare, ar putea limita flexibilitatea financiară a grupului de retail.

Moody’s anticipează că trendul profitului Metro se va stabiliza anul viitor, cu posibilitate de îmbunătăţire dacă creşterea economică din zona euro se va îmbunătăţi faţă de 2012.

Metro este unul dintre cele mai mari grupuri de retail din lume, cu 2.200 de magazine şi 280.000 de angajaţi în 32 de ţări. Anul trecut, compania a înregistrat vânzări de 67 miliarde euro.

Grupul german deţine în România 32 de magazine Metro Cash & Carry şi 24 de hipermarketuri Real.

Vânzările Metro la nivel mondial au crescut în primul semestru cu 2%, la 31,5 miliarde euro, iar profitul net a coborât cu 57,5%, la 28 milioane euro.

Anul trecut, vânzările Metro în România au scăzut cu aproximativ 8%, la 1,68 miliarde euro, de la 1,83 miliarde euro în 2010. Divizia Cash & Carry a înregistrat o scădere de la 1,13 miliarde euro la 1,06 miliarde euro, iar vânzările Real au coborât de la 694 milioane euro la 627 milioane euro.

Pe de altă parte, vânzările Metro Cash & Carry în România au crescut în trimestrul al doilea pentru prima dată în mai mult de trei ani, contribuind la majorarea afacerilor companiei în Europa de Est, în pofida condiţiilor macroeconomice dificile, potrivit rezultatelor financiare prezentate de companie în luna iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...