1EUR = 4.7233 RON | Bucureşti 31 º

Companii

Moody's a retrogradat ratingul E.ON la 'Baa2', cu perspectivă stabilă

Moody's Investors Service a revizuit în scădere, de la 'Baa1' la 'Baa2', ratingul pe termen lung al grupului german de utilităţi E.ON SE, în timp perspectiva asociată a fost modificată de la negativă la stabilă, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

16 mar, 2017 | Agerpres

Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la 'P-2'.

Acţiunea de rating reflectă opinia Moody's că măsurile anunţate de E.ON nu vor fi suficiente pentru restabilirea profilului financiar al companiei în următoarele 12 - 18 luni.

E.ON, alături de celelalte companii de utilităţi din Germania, este afectată de câţiva ani de dezvoltarea puternică a surselor de energie regenerabilă şi de scăderea preţului energiei, care au determinat pierderi la centralele pe bază de cărbune şi gaze naturale. E.ON a anunţat miercuri că intenţionează să vândă active şi să elimine locuri de muncă, în ideea de a-şi reduce gradul de îndatorare, după ce în 2016 a înregistrat pierderi record de 16 miliarde de euro, mai mari decât capitalizarea sa bursieră actuală.

Pierderile înregistrate de E.ON reflectă în principal deprecierea cu 13 miliarde de euro a valorii diviziei sale Uniper, care regrupează centralele electrice convenţionale ale E.ON, precum şi suma de două miliarde de euro plătită de E.ON către un fond destinat închiderii treptate a centralelor nucleare din Germania.

Vânzarea unei părţi din participaţia de 46,65% pe care E.ON încă o deţine la Uniper şi alte măsuri de reducere a datoriilor vor accelera redresarea financiară a companiei germane, consideră Moody's.

Perspectiva este stabilă, reflectând opinia agenţiei de evaluare financiară că E.ON va implementa anunţatele măsuri şi îşi va întări bilanţul, astfel încât profilul său financiar va fi bine poziţionat în categoria de rating 'Baa2'.

E.ON a dat asigurări că, pe termen mediu, îşi va reduce datoriile până la aproximativ 20 de miliarde de euro, prin vânzarea de noi acţiuni la Uniper şi transferul participaţiei sale la gazoductul Nord Stream 1 către un fond de pensii. De asemenea, E.ON îşi va reduce costurile anuale cu 400 de milioane de euro până în 2018, un efort care va duce la eliminarea unui număr de 1.300 de locuri de muncă, aproximativ 3% din forţa sa de muncă totală.

În 12 septembrie, E.ON şi-a redus majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON.

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO