Moody’s a retrogradat ratingul OTE cu o treaptă şi l-a pus sub supraveghere cu implicaţii negative

Moody's a retrogradat joi ratingul operatorului elen de telecomunicaţii OTE cu o treaptă, de la nivelul B2 la B3, şi a modificat perspectiva de la negativă la supraveghere în vederea unei noi reevaluări în scădere, din cauza îngrijorării legate de înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice din Grecia.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 14:54
Moody's a retrogradat ratingul OTE cu o treaptă şi l-a pus sub supraveghere cu implicaţii negative

Ratingul privind probabilitatea de default a fost la rândul său revizuit de la B3 la B2 şi plasat sub supraveghere, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Retrogradarea cu o treaptă a ratingului OTE reflectă îngrijorarea tot mai mare a Moody’s în legătură cu capacitatea grupului de a-şi plăti datoriile, având în vedere posibilitatea înrăutăţirii condiţiilor economice din Grecia, implicaţiile asupra abilităţii guvernului de a respecta condiţiile pentru ajutorul extern, precum şi probabilitatea sporită a unui default dezordonat şi a unei ieşiri din zona euro”, potrivit Moody’s.

Toţi aceşti factori amplifică incertitudinile legate de capacitatea OTE de a continua să îşi respecte obligaţiile financiare, a declarat Carlos Winzer, vicepreşedinte şi analist principal pentru OTE.

„Aceste incertitudini persistă în pofida angajamentului puternic al conducerii pentru prevenirea unui default şi a măsurilor practice aplicate de companie pentru atenuarea riscurilor. În mod special, posibile perturbări grave în sistemul financiar-bancar elen ar putea avea implicaţii negative pentru lichidităţile şi încasările OTE”, a spus Winzer.

Ieşirea Greciei din zona euro nu face parte din scenariul de bază al Moody’s, dar agenţia consideră că, în eventualitatea unui astfel de eveniment, riscul de default al unei părţi din datoriile OTE va fi amplificat de riscul unei redenominări a monedei ţării, ca şi de posibila blocare a schimburilor valutare.

În plus, un scenariu în care veniturile OTE ar fi într-o monedă slabă iar o parte din datorii în euro, ar crea o problemă suplimentară pentru companie.

Moody’s recunoaşte totuşi procesul remarcabil de restructurare aplicat de OTE, care a contribuit la îmbunătăţirea marjei EBITDA (profitul înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor şi amortizării) şi a fluxului de numerar, la reducerea uşoară a îndatorării şi la creşterea performanţelor operaţionale, potrivit rezultatelor din primul trimestru.

Ratingul B3 reflectă riscurile la care sunt expuse operaţiunile OTE, având în vedere mediul de afaceri dificil, veniturile fiind sub presiune din cauza scăderii consumului şi a concurenţei intense.

Agenţia consideră însă că factorii negativi vor fi compensaţi de poziţia puternică deţinută de OTE în cazul serviciilor de telefonie fixă şi mobilă, diversificarea operaţiunilor internaţionale, care contribuie la dezvoltarea companiei în afara Greciei, calitatea managementului şi sprijinul implicit din partea celui mai mare acţionar, grupul german Deutsche Telekom.

OTE operează în Grecia 3,3 milioane de linii de telefonie fixă, 1,2 milioane de conexiuni fixe broadband şi are circa 7,8 milioane de clienţi pentru servicii mobile.

Compania mai oferă servicii de telefonie în România, Albania şi Bulgaria.

OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi retailerului Germanos.

Cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care deţine 40% din acţiuni şi are dreptul de preempţiune asupra participaţiei de 10% din titluri aflată încă în proprietatea statului elen, dacă guvernul de la Atena ar decide să vândă pachetul. Acordul de privatizare încheiat cu statul elen conferă Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului şi de a desemna directorul general.

OTE a raportat un profit peste aşteptări în primul trimestru, susţinut de vânzarea participaţiei deţinute la compania sârbă de telefonie Telekom Srbija şi de reduceri de costuri. Profitul net s-a situat la 306,6 milioane de euro, comparativ cu 30 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. OTE a obţinut 211 milioane de euro din vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile Telekom Srbija.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...