Moody’s a retrogradat ratingul pentru depozitele Băncii Comerciale Române

Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingul pentru depozite pe termen lung atribuit Băncii Comerciale Române (divizie a Erste Group Bank), în urma retrogradării calificativului pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la 'b1' la 'b3', se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - joi, 18 iul. 2013, 06:07
Moody's a retrogradat ratingul pentru depozitele Băncii Comerciale Române

Astfel, ratingul Băncii Comerciale Române pentru depozite pe termen lung a fost revizuit în scădere, de la ‘Ba1’ la ‘Ba3’, cu perspectivă negativă, şi a fost confirmat la ‘E plus’ calificativul BFSR (Bank Financial Strength Rating ) – o măsură a solidităţii financiare proprii a unei bănci, fără suportul acordat de un sprijin din afară.

Decizia Moody’s de a retrograda calificativul pentru soliditate financiară BCA vine ca urmare a deteriorării calităţii deja slabe a activelor BCR, a estimărilor că banca se va confrunta cu dificultăţi semnificative pe termen mediu pentru a reveni la o profitabilitate sustenabilă şi a expunerii băncii la o valoare incertă a garanţiilor. Agenţia de evaluare financiară apreciază că BCR rămâne expusă la eventualitatea de a avea nevoie de provizioane suplimentare de pe urma actualelor credite neperformante şi de capital suplimentar, dacă deteriorarea calităţii activelor continuă la o rată similară celei înregistrate în 2012.

De asemenea, Moody’s apreciază că aşteptatul sprijin de la banca mamă Erste Group Bank AG şi de la Guvernul României susţine creşterea calificativului pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ‘b3’.

Creşterea economică slabă continuă să afecteze performanţele din sectorul bancar, în special în cazul cererii slabe pentru credite, a veniturilor mai scăzute şi a presiunilor asupra calităţii activelor.

Ţinând cont de dependenţa ridicată a României de pieţele externe, în special în ceea ce priveşte exporturile şi intrările de capital privat, Moody’s estimează că performanţele economice ale României sunt afectate de incertitudinile financiare cu care se confruntă statele din zona euro. Moody’s se aşteaptă la o creştere modestă a Produsului Intern Brut al României, de 1,5% în 2013, în timp ce consumul privat ar urma să rămână redus. Deşi creşterea economiei s-ar putea îmbunătăţi în următorii ani, va rămâne probabil sub nivelul înregistrat înaintea crizei din 2008 (un avans anual de aproximativ 6%). Nivelul veniturilor în România este cu mult sub media din UE iar ritmul mai lent al creşterii va întârzia ritmul convergenţei veniturilor, apreciază Moody’s.

Deşi într-un ritm mai lent decât în 2012, Moody’s se aşteaptă la o continuare a deteriorării activelor BCR. Totuşi, expunerea băncii la o potenţială depreciere structurală a monedei locale faţă de euro rămâne un risc cheie la adresa calităţii activelor băncii. Nivelul creditelor neperformante va atinge probabil nivelul de vârf în 2013, iar provizioanele de risc rămân ridicate, susţine Moody’s.

Perspectiva ratingului BCR este negativă şi reflectă posibilitatea retrogradării dacă presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului vor fi sustenabile.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...