Moody’s a retrogradat ratingul Transelectrica cu o treaptă

Moody's a retrogradat joi ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la nivelul Ba1 la Ba2, cu perspectivă negativă, din cauza îngrijorării legate de nivelul lichidităţilor companiei.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 20:13
Moody’s a retrogradat ratingul Transelectrica cu o treaptă

Decizia a fost luată la încheierea unei perioade de evaluare iniţiată în luna iulie, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Retrogradarea Transelectrica reflectă îngrijorarea referitoare la poziţia lichidităţilor companiei, riscul legat de refinanţare, precum şi continuarea dependenţei de facilităţi bancare pe termen scurt pentru asigurarea necesarului de finanţare”, a declarat Nicholas Stevens, analist la Moody’s însărcinat cu evaluarea Transelectrica.

El a adăugat că perspectiva negativă arată menţinerea riscurilor legate de sprijinul aşteptat din partea Guvernului român.

Ratingul Transelectrica este susţinut cu două trepte de sprijinul potenţial din partea Guvernului, se arată în comunicat.

Potrivit Moody’s, în contextul condiţiilor dificile de pe piaţa de capital şi cea monetară din Europa, dependenţa Transelectrica de finanţare bancară pe termen scurt creează riscuri financiare reale.

Perspectiva ratingului Transelectrica ar putea fi modificată dacă perspectiva ratingului României va fi ridicată la stabilă, va fi adoptat unui program adecvat de finanţare şi creare de lichidităţi, care să confere Transelectrica vizibilitate în privinţa surselor de finanţare pe termen scurt şi mediu. De asemenea, este necesară crearea unei strategii de protecţie faţă de instabilitatea veniturilor.

Agenţia notează că orice retrogradare a ratingului României va duce probabil la retrogradarea Transelectrica.

Transelectrica a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similară a anului trecut, în trimestrele doi şi trei din acest an compania naţională de transport a energiei electrice înregistrând pierderi. Compania a obţinut în intervalul ianuarie-septembrie venituri de 2,18 miliarde lei, cu 4,8% mai mari faţă de anul precedent, însă cheltuielile au crescut cu 13,5%, la 2,14 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...