Moody’s a retrogradat ratingul Transelectrica de la Baa1 la Ba1, în categoria speculativă

Moody's a retrogradat ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1, prima treaptă din categoria speculativă, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri în aşteptarea unui sprijin mai scăzut din partea guvernului.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 16:39
Moody's a retrogradat ratingul Transelectrica de la Baa1 la Ba1, în categoria speculativă

„Măsura reflectă revizuirea în scădere, de la nivel ridicat la solid a aşteptărilor agenţiei privind sprijinul potenţial pe care Transelectrica îl poate aştepta din partea acţionarului majoritar, guvernul român”, a declarat Richard Miratsky, vepreşedinte la Moody’s şi analist principal pentru Transelectrica.

Evaluarea în vederea unei posibile noi retrogradări se va concentra pe analizarea lichidităţilor Transelectrica, dependente în mare măsură de capacitatea companiei de a atrage finanţare externă, pentru planul de investiţii, a adăugat Miratsky.

Prin această retrogradare, contribuţia posibilului sprijin guvernamental la stabilirea ratingului Transelectrica a fost redusă de către Moody’s de la trei trepte la două trepte.

Moody’s anticipează un sprijin mai scăzut pentru Transelectrica în urma reducerii participaţiei statului la companie de la 73,69% la 58,69% (în urma ofertei publice secundare din luna martie – n.r.) şi a aşteptărilor ca guvernul să îşi restrângă în continuare deţinerea la un nivel apropiat de 51%, pe termen scrut sau mediu.

Moody’s aşteaptă un sprijin mai redus din partea statului pentru Translectrica şi în urma intrării în insolvenţă a Hidroelectrica.

Transelectrica obţine practic toate veniturile pe piaţa internă, având astfel o mare expunere la factorii comuni care influenţează calitatea creditelor. În plus, expunerea mare a Transelectrica la fluctuaţiile de curs valutar amplifică legătura între evoluţiile macroeconomice din România şi profilul de creditare al companiei.

Riscurile valutare rezidă din faptul că majoritatea datoriilor Transelectrica sunt în monedă străină, în timp ce cea mai mare parte a veniturilor sunt în monedă locală.

Dependenţa ratingului Transelectrica de ratingul României face ca orice retrogradare a calificativului ţării să ducă la o măsură similară în cazul companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Imunizarea populaţiei cu doza trei de vaccin anti-COVID începe astăzi
Imunizarea populaţiei cu doza trei de vaccin anti-COVID începe astăzi
În România începe marţi imunizarea populaţiei cu cea de a treia doză de vaccin anti-COVID....
Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical
Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical
Ministerul Sănătăţii a postat în transparenţă decizională un proiect de lege care prevede că personalul din cadrul ...
Nicuşor Dan estimează că pasajul de la Doamna Ghica ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul anului 2022
Nicuşor Dan estimează că pasajul de la Doamna Ghica ar putea fi dat în folosinţă la sfârşitul anului 2022
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că la sfârşitul anului 2022 va fi dat în folosinţă pasajul ...
Penurie de bezină în Marea Britanie: Guvernul îndeamnă armata să stea pregătită
Penurie de bezină în Marea Britanie: Guvernul îndeamnă armata să stea pregătită
Marea Britanie a cerut luni armatei sale să fie pregătită să vină în ajutor în criza de combustibil din ţară, după ...