Moody’s amână retrogradarea băncilor pentru a evalua efectul pierderilor JP Morgan şi al crizei

Moody's va amâna retrogradarea ratingurilor a peste 100 de bănci, pentru a evalua efectul pierderilor JP Morgan şi probabilitatea mai mare de destrămare a zonei euro, a declarat un oficial al agenţiei de evaluare financiară, citat de Bloomberg.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 14:50
Moody's amână retrogradarea băncilor pentru a evalua efectul pierderilor JP Morgan şi al crizei

Agenţia a anunţat în aprilie că va începe, de la începutul lunii mai, să retrogradeze ratingurile băncilor, între care Deutsche Bank, BNP Paribas, JP Morgan şi Morgan Stanley.

Purtătorul de cuvânt al Moody’s, Kirsten Knight, a declarat însă luni că programul agenţiei de finalizare a evaluării băncilor nu s-a modificat.

„Moody’s anticipează că va finaliza evaluările până la sfârşitul lunii iunie”, a afirmat Knight într-un comunicat, fără să comenteze când va avea loc prima retrogradare.

Este pentru a doua oară într-o lună când Moody’s amână publicarea detaliilor legate de retrogradări.

Orice revizuire în scădere a calificativelor va mări costurile de finanţare ale băncilor, în timp ce efectul împrumuturilor ieftine furnizate de Banca Centrală Europeană (BCE) în decembrie şi februarie dispare, iar liderii politici au probleme din cauza crizei datoriilor.

Moody’s modifică sistemul de evaluare a băncilor europene şi companiilor financiare internaţionale, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, recesiunea economică şi regulile Basel III.

JP Morgan a anunţat săptămâna trecută că a înregistrat pierderi de 2 miliarde de dolari legate de tranzacţiile cu instrumente financiare derivate, în timp ce Spania a naţionalizat Bankia, a patra mare bancă din ţară, şi a obligat băncile să crească provizioanele pentru creditele imobiliare cu 30 de miliarde de euro.

În plus, indicele Bloomberg Europe 500 pentru bănci şi servicii financiare a scăzut luni cu 3,3% din cauza temerilor provocate de impasul politic din Grecia, care riscă să ducă la ieşirea ţării din zona euro.

Moody’s intenţiona iniţial să înceapă retrogradările băncilor în aprilie, dar a amânat operaţiunea pentru începutul lunii mai.

Evaluarea va începe cu băncile din Italia, urmate apoi de cele din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie şi Germania. Este improbabil ca ratingurile companiilor financiare, inclusiv băncile de investiţii din SUA, să fie modificate înainte de iunie.

Potrivit Moody’s, calificativele datoriilor pe termen lung ale UBS şi Credit Suisse, cele mai mari bănci din Elveţia, Banco Bilbao Vizcaya Argentina şi Morgan Stanley, proprietarea celei mai mari case de brokeraj din lume, ar putea fi reduse cu trei trepte.

JPMorgan, cea mai mare şi mai profitabilă bancă din SUA, Goldman Sachs Group, a cincea ca mărime pe piaţa americană, şi HSBC, lider în Marea Britanie, ar putea fi retrogradate cu două trepte.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...