Moody’s îngenunchează Spania. A retrogradat 16 bănci

Moody's a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander şi BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante şi capacitatea redusă a guvernului de la Madrid de a susţine instituţiile financiare cu probleme.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 06:56
Moody's îngenunchează Spania. A retrogradat 16 bănci

Ratingurile datoriilor pe termen lung ale celor 16 instituţii de credit au fost coborâte cu între una şi trei trepte.
Nouă bănci au suferit retrogradări de trei trepte, iar şapte au fost menţinute sub evaluare în vederea unor noi acţiuni negative asupra ratingurilor, potrivit unui comunicat transmis de Moody’s.

Ratingurile Santander şi BBVA, cele mai mari bănci spaniole, au fost coborâte cu câte trei trepte, de la „Aa3” la „A3”.
Instituţiile financiare spaniole „se scaldă” în credite neperformante după prăbuşirea pieţei imobiliare în 2008, notează agenţia Reuters, iar situaţia sistemului bancar din Spania este unul dintre principalele motive de îngrijorare şi incertitudine pe pieţele europene şi mondiale. Investitorii se tem că, în eventualitatea necesităţii unei intervenţii guvernamentale pentru salvarea unei bănci, presiunile extreme asupra finanţelor publice din Spania ar forţa statul să ceară ajutor internaţional.

Economia spaniolă a intrat, în primul trimestru, într-o nouă rundă de recesiune, a doua în ultimii trei ani, şi se confruntă cu perspectiva unui declin prelungit, pe fondul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice implementate de guvern pentru restrângerea deficitului bugetar şi aşezarea datoriei de stat pe o direcţie sustenabilă.

„Pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, deficitului bugetar în creştere al guvernului spaniol şi noii recesiuni, situaţia de credit a statului s-a deteriorat. Această deteriorare justifică acţiunile de astăzi asupra ratingurilor băncilor”, se spune în comunicatul Moody’s.

Agenţia a coborât în februarie ratingul Spaniei cu două trepte, la „A3”, cu perspectivă negativă, plasând statul la mijlocul categoriei investment grade.
Moody’s a coborât luni ratingurile a 26 de bănci italiene.

Joi, în presa spaniolă au apărut informaţii că clienţii băncii spaniole Bankia, naţionalizată săptămâna trecută, ar fi retras în ultima săptămână un miliard de euro din conturi. Guvernul spaniol a dezminţit informaţiile.

Băncile spaniole au o expunere de 307 miliarde euro pe piaţa imobiliară din Spania, din care 184 miliarde euro sunt considerate creanţe „problematice”, potrivit estimărilor guvernului.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a anunţat în aprilie decizii negative privind ratingurile a 16 bănci spaniole, după ce a retrogradat Spania cu două trepte, la „BBB+”.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...