Moody’s: Soluţionarea problemelor ţărilor de la periferia zonei euro va dura mai mulți ani

Ţările de la periferia zonei euro (Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania) au adoptat mai multe reforme structurale care le-au permis să-şi îmbunătăţească situaţia economică însă chiar şi aşa aceste state au ajuns, în cel mai bun caz, la jumătatea procesului de corectare a dezechilibrelor economice care au apărut înaintea crizei şi trebuie să continue reformele, a anunţat marţi agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 20:47
Moody's: Soluţionarea problemelor ţărilor de la periferia zonei euro va dura mai mulți ani

„O comparaţie cu crizele prin care au trecut Suedia şi Finlanda în anii 1990 arată că o soluţionare completă a dezechilibrelor acumulate de ţările de la periferia zonei euro, dezechilibre datorate mai degrabă comportamentului de dezeconomisire al sectorului domestic privat decât guvernului, ar putea să dureze mai mulţi ani”, se arată în raportul Moody’s.

Agenţia de evaluare recunoaşte progresele înregistrate de unele state în domeniul dezechilibrelor comerciale şi al competitivităţii muncii, dar adaugă că guvernele nu îşi pot permite să relaxeze ritmul reformelor. Moody’s subliniază printre progresele înregistrate până acum faptul că în Spania costul cu mâna de lucru a scăzut cu 5,9% faţă de nivelul maxim, iar în Grecia şi Irlanda a scăzut cu 7,8% şi respectiv 13,7%, ceea ce a ajutat la sprijinirea exporturilor şi la susţinerea activităţii economice, în condiţiile în care guvernele statelor respective au redus cheltuielile.

În domeniul competitivităţii, Moody’s susţine că majoritatea câştigurilor la acest capitol au fost realizate de companii care au reuşit să-şi menţină producţia chiar dacă au redus personalul. ‘Câştigurile de competitivitate la periferia zonei euro par să fi venit mai ales ca urmare a îmbunătăţirii productivităţii, în condiţiile în care gradul de ocupare a scăzut mai rapid decât producţia’, susţin analiştii Moody’s.

Agenţia de evaluare estimează că Spania, Portugalia şi Italia ar putea să-şi soluţioneze problemele actuale până în 2013 însă Grecia şi Irlanda ar putea să finalizeze procesul de consolidare a finanţelor lor abia în 2016.

 

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...