Moody’s a confirmat ratingurile Raiffeisen Bank International și a menținut perspectiva stabilă

Moody's Investors Service a confirmat vineri ratingurile Raiffeisen Bank International AG (RBI), inclusiv ratingul "A2" pentru depozitele pe termen lung şi ratingul "Baa2" pentru datoriile subordonate, perspectiva atribuită fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
AGERPRES - sâm, 05 mart. 2022, 13:32
Moody's a confirmat ratingurile Raiffeisen Bank International și a menținut perspectiva stabilă

În acelaşi timp, Moody’s a retrogradat calificativul pentru soliditatea financiară (BCA) la „baa3”, de la „baa2”, şi a confirmat la „P-1” ratingul pentru depozitele pe termen scurt.

Prin subsidiarele sale din Rusia (rating „B3” sub revizuire) şi Ucraina (rating „B3” sub revizuire), RBI este extrem de expusă la riscurile de credit cu evoluţie negativă, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, iar acţiunea de rating a fost determinată de evoluţii adverse din regiune, se arată în comunicatul Moody’s.

Retrogradarea calificativului pentru soliditatea financiară (BCA) reflectă profilul financiar al băncii, ca rezultat al impactului economic al conflictului. În particular, sancţiunile severe impuse de statele occidentale Rusiei şi perturbările economice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina vor afecta profitabilitatea RBI. În acelaşi timp, Moody’s consideră că riscurile sporite pentru creditori vor fi atenuate substanţial datorită statului RBI de instituţie centrală a Raiffeisen Banking Group (RBG) din Austria şi de calitatea de membru în schema de protecţie instituţională a RBG, care asigură sprijinul financiar pentru RBI, în caz de nevoie. Prin urmare, Moody’s menţine perspectiva stabilă.

Agenţia se aşteaptă ca operaţiunile RBI în Rusia şi Ucraina să fie afectate de consecinţele conflictului militar cauzat în urma invadării Ucrainei de către Rusia, şi a sancţiunilor internaţionale impuse sistemului financiar şi economiei ruse. Afacerile RBI în Rusia şi Ucraina au întărit în ultimii ani profitabilitatea RBI, în special în urma contribuţiei solide a operaţiunilor masive ale RBI din Rusia.

Retrogradarea calificativului pentru soliditatea financiară (BCA) reflectă aşteptările Moody’s că profitabilitatea RBI va fi material redusă, deoarece operaţiunile sale din Europa de Est vor fi afectate negativ de conflictul militar şi de sancţiuni.

RBI beneficiază de pe urma profilului de lichiditate şi a finanţării solide. Banca are acces la fonduri şi lichidităţi iar subsidiarele sale din Europa de Est sunt autofinanţate şi nu au nevoie de finanţarea transfrontalieră de la RBI, ceea ce limitează riscul financiar al RBI la investiţiile sale de capital în subsidiarele sale.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...