Moody’s înrăutăţeşte perspectiva atribuită băncilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia

Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit de la stabilă la negativă perspectiva atribuită băncilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, deoarece criza energiei din Europa şi inflaţia ridicată slăbesc economiile, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 02 nov. 2022, 15:25
Moody's înrăutăţeşte perspectiva atribuită băncilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia

De asemenea, perspectiva atribuită băncilor din Marea Britanie şi Austria rămâne stabilă, a precizat Moody’s.

Revizuirea în scădere reflectă faptul că Moody’s consideră sistemele bancare din cele şase ţări ca cele mai expuse riscului creşterii preţului energiei şi posibilei raţionalizări a energiei.

„Ne aşteptăm la o deteriorare suplimentară a condiţiilor operaţionale”, a afirmat Louise Welin, analist al Moody’s.

Unele din cele mai mari bănci din Europa, care săptămâna trecută au afişat profituri peste aşteptări, au avertizat asupra riscurilor în creştere provocate de încetinirea economiei.

Acţiunile băncilor europene au scăzut cu aproape 25% faţă de nivelul ridicat din februarie, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Moody’s estimează că va urma o deteriorare suplimentară a calităţii creditelor băncilor, a profitabilităţii şi a accesului la finanţare.

„Majorarea preţurilor va afecta solvabilitatea multor companii şi gospodării, ceea ce va provoca formarea de noi credite neperformante”, a explicat Welin.

În Germania, măsurile guvernamentale de sprijinire a economiei nu vor compensa complet dificultăţile cu care se confruntă companiile şi gospodăriile. „Germania va intra în recesiune”, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În cazul Italiei, Moody’s a citat riscurile legate de stagflaţie şi estimările privind stagnarea economiei în 2023, după un avans de 2,7% previzionat în 2022.

„Majorarea preţurilor va afecta solvabilitatea micilor companii şi a gospodăriilor, şi va crea noi credite neperformante în Italia”, apreciază Moody’s.

Pentru Polonia, agenţia estimează o creştere extrem de redusă anul viitor, cuplată cu o inflaţie ridicată şi majorări de dobânzi „care vor limita oportunităţile de creştere”.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...