Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia

Băncile din Ucraina şi Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricţiilor asupra fluxurilor de capital, rezervelor internaţionale mici şi a nivelului mare al datoriilor în valută, a apreciat luni agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 05 dec. 2022, 17:48
Moody's vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia

Belarus, El Salvador, Nigeria, Kârgâstan şi Tadjikistan completează lista ţărilor care sunt expuse la un nivel ridicat al depozitelor în dolari, potrivit raportului Moody’s care acoperă 39 de sisteme bancare din economiile emergente unde depozitele în valută reprezintă cel puţin 10% din depozitele totale.

„Un grad ridicat de dolarizare provoacă multiple probleme când valoarea monedei locale scade brusc. Băncile devin mai vulnerabile la o creştere a ratelor de default pentru împrumuturile în valută acordarea unor debitori neprotejaţi, ceea ce afectează profitabilitatea băncilor, în timp ce lichiditatea şi capitalul lor sunt de asemenea supuse la presiuni”, se arată în raportul elaborat de vice-preşedintele Moody’s, Eugene Tarzimanov.

Monedele locale din economiile emergente s-au depreciat în raport cu dolarul american în acest an, după ce Rezerva Federală a majorat dobânzile în contextul inflaţiei. Indicele MSCI al monedelor emergente este pe cale să înregistreze cel mai abrupt declin de după 2015. Monedele din Ghana, Argentina şi Egipt au înregistrat cele mai ample deprecieri în acest an, subliniază Moody’s. El Salvador utilizează dolarul american ca mijloc legal de plată.

Vulnerabilităţile macroeconomice din Armenia, Georgia, Kenya şi Uganda ar putea afecta de asemenea băncile. „În total, 20 de sisteme bancare se confruntă cu un risc ridicat sau foarte ridicat de risc valutar”, se arată în raportul Moody’s.

Agenţia de evaluare apreciază că rezervele internaţionale din majoritatea economiilor emergente au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia, în condiţiile în care guvernele şi-au finanţat deficitele de cont curent şi au apărat cursul de schimb al monedelor lor.

În schimb, riscurile valutare sunt cele mai mici în pieţe emergente precum Chile, Coasta de Fildeş şi Indonezia.

Te-ar mai putea interesa și
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
 Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters....
Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze
Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze
România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acţiuni imediate şi paşi concreţi pentru ...
Mobilă de bucătărie la comandă – avantajele alegerii corpurilor de mobilier personalizate spaţiului şi nevoilor
Mobilă de bucătărie la comandă – avantajele alegerii corpurilor de mobilier personalizate spaţiului şi nevoilor
Tu știi de ce trebuie să ții cont atunci când amenajezi bucătăria visurilor tale? Indiferent dacă spațiul de care ...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,15% pe an
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,15% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...