Morphosis Capital pregăteşte o nouă investiţie în 2023. Fondul are randament anual de peste 30%

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA pregăteşte o nouă investiţie în acest an. Aceasta ar putea fi ori o investiție suplimentară în una dintre companiile din portofoliu, ori o nouă investiție în sectoarele de interes-cheie. Decizia finală în acest sens va fi luată în funcție de oportunitățile din piață, spun oficialii fondului. Fondul de capital are o rată internă de rentabilitate de peste 30% în urma primelor sale trei exit-uri.
Cristina Şomănescu - vin, 18 aug. 2023, 11:33
Morphosis Capital pregăteşte o nouă investiţie în 2023. Fondul are randament anual de peste 30%

Amintim vă Morphosis Capital a ieşit complet prin vânzarea participaţiei deţinute în reţeaua de clinici dentare dr. Leahu în 2023 şi a operat două exit-uri parțiale din cadrul Medima Health și Emi Equipment Maintenance Industrie (EMI), realizate prin semnarea de parteneriate strategice cu fondurile internaționale de private equity Integral Venture Partners și Innova Capital.

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity cu 50 de milioane de euro capital subscris. Înființat în decembrie 2018 de Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoș Petre și Andrei Gemeneanu, fondul își propune să contribuie la dezvoltarea și transformarea IMM-urilor românești. Fondul European de Investiții (FEI), principala platformă de finanțare pentru IMM-urile europene, cofinanțat prin Programul Operațional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, alături de cofinanțatori precum Banca Transilvania, antreprenori internaționali și locali, precum și fondatorii înșiși.

Morphosis Capital a investit cea mai mare parte a capitalului său de 50 de milioane de euro în trei ani de la înființare. Fondul a investit 80% din capitalul său sub formă de cash-in, accelerând creșterea a șase companii antreprenoriale românești din sectoare precum sănătate, wellness, tehnologie și industrie.

Fiecare dintre exit-urile din cadrul EMI, din reţeaua clinicilor dentare dr. Leahu și din Medima Health a generat o rată internă de rentabilitate (IRR) de peste 30%.

În prezent, Morphosis Capital deține pachete majoritare de acţiuni în Stay Fit Iride și în firma Clinica Medical Service care operează clinicile Cronos Med și pachete minoritare de acţiuni în DocProcess, în firma Emi Equipment Maintenance Industrie (EMI) și în Medima Health.

În urma celor trei exit-uri, indicatorul distribuția raportată la capitalul investit (DPI) al Morphosis Capital este de 0,35. Acest indicator-cheie pentru industria de private equity reprezintă rata de rentabilitate a fondurilor pentru investitori.

Prin cele două exit-uri parțiale, Morphosis Capital a atras peste 20 de milioane de euro capital de creștere suplimentar pentru Medima și EMI pentru extinderea acestor două companii. Pentru Medima, creșterea va veni din deschiderea de noi clinici în România, iar pentru EMI, prin achiziții de tip bolt-on în întreaga regiune.

Morphosis Capital investește între 5 și 10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul Morphosis Capital cuprinde DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym.

„Întotdeauna ne-am poziționat nu doar ca investitori, ci ca parteneri în adevăratul sens al cuvântului, creând legături solide cu companiile în care investim. Convingerea noastră fundamentală a fost întotdeauna că această abordare de parteneriat servește cel mai bine intereselor companiilor din portofoliul nostru și se aliniază perfect cu obiectivul de a oferi randamente optime acționarilor noștri. Atingerea unui IRR de 30% din doar jumătate din portofoliu subliniază eficiența strategiei noastre. În plus, DPI-ul de 0,35, chiar și după doar un exit complet și două exit-uri parțiale, demonstrează angajamentul nostru de a asigura lichiditate pentru investitorii noștri. Aceste rezultate evidențiază capacitatea noastră de a obține randamente comparabile cu cele ale fondurilor de creștere de top și confirmă direcția spre care conducem Morphosis Capital”, a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital.

Te-ar mai putea interesa și
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Aproape 200 de milioane de lei are de recuperat statul din insolvența Blue Air. Suma este reprezentată de împrumutul acordat, dar și de dobânzile calculate de Ministerul Finanțelor. ...
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
OPEC și aliații săi nu au început încă discuțiile oficiale privind prelungirea reducerii voluntare a producției de ...
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, a patra bancă din România din punct de vedere al activelor, a raportat un profit net în primul trimestru din 2024 ...
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare ...