Moscova a respins propunerea ca Elveția să reprezinte diplomatic Ucraina în relațiile cu ea

Moscova a anunţat joi că a refuzat ca Elveţia să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna şi-a ''pierdut statutul său neutru'' atunci când a sancţionat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei, informează France Presse, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 11 aug. 2022, 17:04
Moscova a respins propunerea ca Elveția să reprezinte diplomatic Ucraina în relațiile cu ea

Miercuri, Ministerul de Externe elveţian a anunţat că Ucraina ar dori ca Elveţia să îi reprezinte interesele în Rusia.

”Din păcate, Elveţia şi-a pierdut statutul său de stat neutru şi nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaiev.

El a confirmat că Elveţia i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene în Federaţia Rusă.

”Este absolut de neînţeles să se propună o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bunăvoinţă în contextul unui comportament de o asemenea manieră”, a adăugat Neceaiev.

Atunci când două state îşi rup integral sau parţial relaţiile, Elveţia, care se prevalează de neutralitatea sa, este obişnuită să-şi asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare.

Puterea protectoare le permite statelor în cauză să menţină un minimum de relaţii şi poate de asemenea permite asigurarea protecţiei consulare a cetăţenilor fiecăreia dintre cetăţenii celor două ţări, pe teritoriul celeilalte.

Elveţia şi-a asumat pentru prima dată un rol de putere protectoare în secolul al XIX-lea, reprezentând în Franţa interesele Regatului Bavariei şi ale Marelui Ducat Baden în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871.

Activitatea de putere protectoare a Elveţiei şi-a atins apogeul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când a reprezentat interesele a 35 de state. Statul alpin exercită în prezent mai puţin de zece mandate în această privinţă.

În 24 februarie acest an, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...