Moscova atacă diplomatic Chişinăul cu toate „tunurile”

Presa de la Chişinău scrie astăzi despre începerea consultărilor moldo-ruse cu privire la posibila deschidere a unui consulat rusesc în regiunea separatistă transnistreană.
Economica.net - joi, 22 nov. 2012, 15:22
Moscova atacă diplomatic Chişinăul cu toate „tunurile”

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a confirmat informaţia, dar a precizat că în cadrul discuţiilor va fi abordat „un spectru mai vast de chestiuni” – nu doar problema deschiderii consulatului la Tiraspol.

Subiectul a revenit în actualitate după vizita efectuată de „reprezentantul special al Moscovei pentru Transnistria”, Dmitri Rogozin, la Chişinău şi Tiraspol, pe 16 şi 17 noiembrie curent. În cadrul vizitei, el a făcut mai multe declaraţii dure la adresa Chişinăului şi a promis sprijin deplin administraţiei separatiste de la Tiraspol. S-a văzut că emisarul încearcă să provoace o reacţie de răspuns din partea autorităţilor de la Chişinău, declanşând, potrivit presei, în cadrul discuţiilor, polemici pe subiecte absurde cum ar fi punerea pe seama Chişinăului a datoriilor de 3 miliarde de dolari acumulate de regiunea separatistă transnistreană faţă de Gazprom şi deschiderea consulatului rusesc la Tiraspol, informeaza Deutsche Welle

Filat valsează în două părţi

Se pare, însă, că pretenţiile lui Rogozin în problema consulatului rusesc la Tiraspol nu sunt lipsite în totalitate de sprijin politic la Chişinău. În ultimele luni, premierul Vlad Filat a avut o poziţie şovăielnică în această privinţă, iar aceasta l-a încurajat pe Dmitri Rogozin să emită aprecieri ofensatoare la adresa preşedintelui moldovean, Nicolae Timofti, care a spus că „deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol nu va fi posibilă atâta timp cât Rusia îşi menţine acolo armata şi până la soluţionarea problemei transnistrene”.

În replică, Dmitri Rogozin a spus: „Eu m-am înţeles cu Vlad Filat. Nicolae Timofti poate să spună ce vrea”. De neignorat este faptul că după ce a primit răspunsul respectiv din partea preşedintelui moldovean, Rogozin a solicitat o întrevedere repetată cu premierul Vlad Filat.

Leancă: Vom trata cu discernământ

Referindu-se la reacţiile lui Dmitri Rogozin, şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a menţionat că „nu tot ce spune Rogozin merită luat în seamă”. (…) „Dacă ar fi fost să reacţionăm la tot ce a spus domnul Rogozin, inclusiv pe reţelele de socializare, vizita sa la Chişinău nu ar fi avut loc. Trebuie să tratăm aceste subiecte fără emoţii”. Rugat sã comenteze declaraţiile lui Dmitri Rogozin potrivit cărora Federaţia Rusă va investi în industria producătoare de armament din Transnistria, „pentru ca Tiraspolul să reziste în faţa blocadei economice impuse de Chişinău”, Leancă a reiterat: „Nu vreau să comentez toate declaraţiile lui Rogozin. Vom trata cu discernământ tot ce spune el. Sperăm că aceste declaraţii nu vor fi susţinute la Moscova. În orice caz, noi vom urmări îndeaproape acest subiect”, a răspuns şeful diplomaţiei moldoveneşti.

De altfel, poziţia ministrului Leancă în problema deschiderii consulatului rusesc la Tiraspol coincide cu cea a preşedintelui Nicolae Timofti. După plecarea emisarului rus la Moscova, pentru a stăvili criticile presei, Filat a declarat public că are „o comunicare constantă cu preşedintele Timofti, inclusiv în problema deschiderii consulatului rusesc la Tiraspol” şi are „un punct de vedere comun cu şeful statului”. (…) „Poziţia domnului preşedinte Timofti este absolut coerentă. Acest obiectiv de retragere a armatei şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova este unul prioritar şi ţine de activitatea constantă, coerentă şi principială a Guvernului”, a declarat marţi, 20 noiembrie, premierul Vlad Filat.

Ambiţii imperiale

Această declaraţie se pare că l-a deranjat pe Dmitri Rogozin care a transmis, prin intermediul unui post de televiziune de la Tiraspol, că „Rusia este o ţară mare şi obţine mereu ceea ce vrea”. (…) „Dacă am spus că un consulat al Rusiei va fi deschis la Tiraspol, atunci aşa va fi. Momentan noi întreprindem totul pentru ca locuitorii Transnistriei să simtă că de facto, se pune baza pentru lucrul consular. Vor fi la Tiraspol 10 persoane şi vom face reparaţie în două clădiri care sunt preconizate pentru activităţi diplomatice. Ne pregătim, pentru ca atunci când va fi deschis consulatul – toate să fie puse la loc”, a menţionat Rogozin. Potrivit lui, problema consulatului „trebuie rezolvată în aşa mod, încât să nu se înrăutăţească relaţia cu Chişinaul. „Nu este în interesul nostru ca acolo, la Chişinău, să iasă în stradă mulţimea de şovinişti care vor începe să distrugă magazine, fiind împotriva deciziei autorităţilor moldovene cu privire la deschiderea consulatului”, a conchis oficialul rus.

În legătură cu această declaraţie dură, fostul ministru moldovean al Securităţiui, Tudor Botnaru, a spus că „Rusia s-a obişnuit să-şi rezolve problemele fie prin forţă armată, fie prin constrângeri economice. Nu cred că Rusia va deschide acest consulat la Tiraspol fără aprobarea Chişinăului, deoarece aceasta ar însemna nerecunoaşterea suveranităţii Republicii Moldova. Moscova vrea să se legitimeze în Transnistria cu mâna Chişinăului. Azi încep negocierile. Cred că ele vor dura, pentru că nu cred că Rusia e gata să accepte cedări, inclusiv în problema retragerii armatei din Transnistria”, a menţionat Tudor Botnaru.

De altfel, Dmitrii Rogozin a fost blamat în ultimele zile şi de presa rusă, pentru declaraţiile sale despre Moldova. Ziarul „Pravda” a scris că „Rogozin a suferit un mare eşec în cadrul vizitei arogante efectuate la Chişinău şi că emisarului rus îi lipsesc abilităţile diplomatice”. Prin urmare, conchide ziarul citat, „cu un diplomat ca Rogozin, Rusia nu va obţine niciodată de la Moldova deschiderea unui consulat rusesc în regiunea transnistreană”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...