Moscova speră ca situaţia din Cipru să ajute oraşul să se devină un centru financiar global

Primăria din Moscova speră ca schimbarea percepţiei despre Cipru ca paradis fiscal să ajute oraşul să-şi atingă obiectivul de a deveni un centru financiar global, a declarat şeful departamentului pentru relaţii internaţionale al primăriei, Sergei Cheremin, citat de Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 16:37
Moscova speră ca situaţia din Cipru să ajute oraşul să se devină un centru financiar global

„A schimbat total percepţia despre Cipru, iar asta este un lucru bun pentru Rusia. Le-a demonstrat ruşilor care-şi ţin banii în conturi în Cipru că nu este sigur. Va încuraja multe companii ruseşti să-şi concentreze resursele în Moscova”, a spue el.

Parlamentul din Cipru a respins marţi seara taxarea depozitelor bancare, o condiţie a zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro.

Rusia a modernizat în ultimii ani Bursa de la Moscova şi a angajat recent Goldman Sachs într-o campanie de îmbunătăţire a imaginii ţării în rândul investitorilor la nivel internaţional.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, şi-a făcut un obiectiv din transformarea Moscovei în centru financiar în timpul perioadei când a fost preşedinte.

Potrivit estimărilor din presa internaţională, companii şi persoane din Rusia au în conturi în băncile din Cipru mai multe zeci de miliarde de euro.

Planul de a taxa depozitele a fost calificat, la începutul săptămânii, ca „incorect, neprofesionist şi periculos” de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„În mod natural, o mare parte a banilor se va întoarce din Cipru la Moscova. Rusia a pierdut în fiecare an miliarde de dolari din taxe şi TVA, ca urmare a direcţionării banilor prin Cipru”, a declarat Luis Saenz, şeful diviziei de investiţii pe piaţa de capital la BCS Financial Group din Londra.

Cipru este cel mai mare investitor străin direct în Rusia şi principala destinaţie a investiţiilor ruşilor în străinătate, ca urmare a unui regim de taxe scăzute şi a legislaţiei favorabile mediului de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...