Moscova speră ca situaţia din Cipru să ajute oraşul să se devină un centru financiar global

Primăria din Moscova speră ca schimbarea percepţiei despre Cipru ca paradis fiscal să ajute oraşul să-şi atingă obiectivul de a deveni un centru financiar global, a declarat şeful departamentului pentru relaţii internaţionale al primăriei, Sergei Cheremin, citat de Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 16:37
Moscova speră ca situaţia din Cipru să ajute oraşul să se devină un centru financiar global

„A schimbat total percepţia despre Cipru, iar asta este un lucru bun pentru Rusia. Le-a demonstrat ruşilor care-şi ţin banii în conturi în Cipru că nu este sigur. Va încuraja multe companii ruseşti să-şi concentreze resursele în Moscova”, a spue el.

Parlamentul din Cipru a respins marţi seara taxarea depozitelor bancare, o condiţie a zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro.

Rusia a modernizat în ultimii ani Bursa de la Moscova şi a angajat recent Goldman Sachs într-o campanie de îmbunătăţire a imaginii ţării în rândul investitorilor la nivel internaţional.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, şi-a făcut un obiectiv din transformarea Moscovei în centru financiar în timpul perioadei când a fost preşedinte.

Potrivit estimărilor din presa internaţională, companii şi persoane din Rusia au în conturi în băncile din Cipru mai multe zeci de miliarde de euro.

Planul de a taxa depozitele a fost calificat, la începutul săptămânii, ca „incorect, neprofesionist şi periculos” de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„În mod natural, o mare parte a banilor se va întoarce din Cipru la Moscova. Rusia a pierdut în fiecare an miliarde de dolari din taxe şi TVA, ca urmare a direcţionării banilor prin Cipru”, a declarat Luis Saenz, şeful diviziei de investiţii pe piaţa de capital la BCS Financial Group din Londra.

Cipru este cel mai mare investitor străin direct în Rusia şi principala destinaţie a investiţiilor ruşilor în străinătate, ca urmare a unui regim de taxe scăzute şi a legislaţiei favorabile mediului de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...