Moştenirea lăsată de PSD viitorului guvern: finalizarea a peste 500 kilometri de autostradă, proiecte de 6 miliarde euro

Autostrăzile, "cartoful fierbinte" al oricărui partid care vine la putere, însumează la momentul actual proiecte de şase miliarde de euro, lansate la licitaţie pentru construcție sau aflate deja în derulare. Iată lista celor 545 de kilometri de autostradă lăsaţi moştenire de PSD spre a fi construiţi şi finalizaţi de viitoarele guverne.
Anemona Andone - lun, 14 oct. 2019, 18:29
Moştenirea lăsată de PSD viitorului guvern: finalizarea a peste 500 kilometri de autostradă, proiecte de 6 miliarde euro

Peste 500 de kilometri de autostradă, cu o valoare estimată de 28 miliarde de lei (aproape 6 miliarde de euro). Aşa arată „moştenirea grea” lăsată de Executivul demis pentru cei care vor veni la Palatul Victoria.

Pe lângă 75 de kilometri de autostradă moşteniţi de la guvernările anterioare, PSD lasă la rândul său spre finalizare alţi aproape 470 de kilometri.

Astfel, noul Executiv va trebui să finalizeze loturile 1 şi 2 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) şi loturile Iernut – Cheţani şi Cheţani – Câmpia Turzii din A3. Cele patru proiecte însumează 75 de kilometri şi au fost începute înainte de venirea PSD la putere, ca urmare a câştigării alegerilor parlamentare de la finele anului 2016.

Mai departe, PSD a lansat la licitaţie şi a început proiecte de aproape 470 de kilometri de autostradă, cu o valoare estimată de 26 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro).

Lista celor mai importante autostrăzi demarate în ultimii trei ani include Autostrada de Centură Bucureşti (A0), Autostrada Sibiu – Piteşti (A1), Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov (A3), Autostrada Moldovei (A7) şi Autostrada Unirii (A8).

Pentru două proiecte din lista de mai sus, Guvernul PSD a ales opţiunea parteneriatului public – privat. Este vorba de Autostrada Ploieşti – Braşov, unde ar putea fi semnat chiar săptămâna aceasta contract cu asocierea chino – turcă CCCC – Makyol.

Tot prin PPP ar urma să fie construit şi tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi din A8, pentru care au fost depuse patru candidaturi şi acum se poartă negocieri, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.

Ceva mai avansate sunt unele loturi din A0, A1, A3 şi A7, unde au fost desemnaţi deja constructori. Mai exact, pentru cele trei loturi ale secţiunii sudice din Autostrada de Centură Bucureşti (A0), au fost deja semnate contractele cu firmele constructoare şi a fost demarată proiectarea.

În cazul celui mai important proiect rutier al României, respectiv Autostrada Sibiu – Piteşti, a fost deschis deja primul şantier pentru construcţie. Austriecii de la Porr, care au câştigat contractul pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa, au intrat cu buldozerele pe teren.

Pentru secţiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeş, sunt evaluate ofertele depuse pentru construcţie, iar pentru secţiunea 5, Curtea de Argeş – Piteşti, încă nu s-a tranşat lupta dură dintre chinezi şi italieni.

Pe A3, au început anul acesta lucrările de construcţie pe lotul Râşnov – Cristian al Autostrăzii Comarnic – Braşov, dar şi la capătul dinspre Ungaria, respectiv pe lotul Biharia – Borş, unde a fost aşternut chiar primul strat de asfalt.

Anul acesta, a fost deschis şantierul şi pe Centura Bacău, parte din A7 Ploieşti – Paşcani. Umbrărescu a aşternut deja asfalt pe primii kilometri de autostradă din Moldova.

Lista realizată de ECONOMICA.NET se referă exclusiv la proiectele de autostrăzi. Portofoliul marilor proiecte de infrastructură rutieră demarate în perioada guvernelor PSD include şi sute de kilometri de drumuri expres şi centuri ocolitoare, precum şi mega-proiectul Podului de la Brăila, de 2 miliarde de lei, pentru care au fost începute lucrările de construcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...