Moştenirea lăsată de PSD viitorului guvern: finalizarea a peste 500 kilometri de autostradă, proiecte de 6 miliarde euro

Autostrăzile, "cartoful fierbinte" al oricărui partid care vine la putere, însumează la momentul actual proiecte de şase miliarde de euro, lansate la licitaţie pentru construcție sau aflate deja în derulare. Iată lista celor 545 de kilometri de autostradă lăsaţi moştenire de PSD spre a fi construiţi şi finalizaţi de viitoarele guverne.
Anemona Andone - lun, 14 oct. 2019, 18:29
Moştenirea lăsată de PSD viitorului guvern: finalizarea a peste 500 kilometri de autostradă, proiecte de 6 miliarde euro

Peste 500 de kilometri de autostradă, cu o valoare estimată de 28 miliarde de lei (aproape 6 miliarde de euro). Aşa arată „moştenirea grea” lăsată de Executivul demis pentru cei care vor veni la Palatul Victoria.

Pe lângă 75 de kilometri de autostradă moşteniţi de la guvernările anterioare, PSD lasă la rândul său spre finalizare alţi aproape 470 de kilometri.

Astfel, noul Executiv va trebui să finalizeze loturile 1 şi 2 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) şi loturile Iernut – Cheţani şi Cheţani – Câmpia Turzii din A3. Cele patru proiecte însumează 75 de kilometri şi au fost începute înainte de venirea PSD la putere, ca urmare a câştigării alegerilor parlamentare de la finele anului 2016.

Mai departe, PSD a lansat la licitaţie şi a început proiecte de aproape 470 de kilometri de autostradă, cu o valoare estimată de 26 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro).

Lista celor mai importante autostrăzi demarate în ultimii trei ani include Autostrada de Centură Bucureşti (A0), Autostrada Sibiu – Piteşti (A1), Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov (A3), Autostrada Moldovei (A7) şi Autostrada Unirii (A8).

Pentru două proiecte din lista de mai sus, Guvernul PSD a ales opţiunea parteneriatului public – privat. Este vorba de Autostrada Ploieşti – Braşov, unde ar putea fi semnat chiar săptămâna aceasta contract cu asocierea chino – turcă CCCC – Makyol.

Tot prin PPP ar urma să fie construit şi tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi din A8, pentru care au fost depuse patru candidaturi şi acum se poartă negocieri, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.

Ceva mai avansate sunt unele loturi din A0, A1, A3 şi A7, unde au fost desemnaţi deja constructori. Mai exact, pentru cele trei loturi ale secţiunii sudice din Autostrada de Centură Bucureşti (A0), au fost deja semnate contractele cu firmele constructoare şi a fost demarată proiectarea.

În cazul celui mai important proiect rutier al României, respectiv Autostrada Sibiu – Piteşti, a fost deschis deja primul şantier pentru construcţie. Austriecii de la Porr, care au câştigat contractul pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa, au intrat cu buldozerele pe teren.

Pentru secţiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeş, sunt evaluate ofertele depuse pentru construcţie, iar pentru secţiunea 5, Curtea de Argeş – Piteşti, încă nu s-a tranşat lupta dură dintre chinezi şi italieni.

Pe A3, au început anul acesta lucrările de construcţie pe lotul Râşnov – Cristian al Autostrăzii Comarnic – Braşov, dar şi la capătul dinspre Ungaria, respectiv pe lotul Biharia – Borş, unde a fost aşternut chiar primul strat de asfalt.

Anul acesta, a fost deschis şantierul şi pe Centura Bacău, parte din A7 Ploieşti – Paşcani. Umbrărescu a aşternut deja asfalt pe primii kilometri de autostradă din Moldova.

Lista realizată de ECONOMICA.NET se referă exclusiv la proiectele de autostrăzi. Portofoliul marilor proiecte de infrastructură rutieră demarate în perioada guvernelor PSD include şi sute de kilometri de drumuri expres şi centuri ocolitoare, precum şi mega-proiectul Podului de la Brăila, de 2 miliarde de lei, pentru care au fost începute lucrările de construcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...