Moştenirea lui Chelu: Şefii Altur Slatina cumpără în cantităţi mari acţiunile companiei

Actualul director general şi un fost director al Altur Slatina (ALT), una dintre cele mai importante dintre companiile controlate până anul trecut de omul de afaceri Cătălin Chelu, sunt principalii cumpărători din ultima vreme ai acţiunilor companiei, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Şi la alte companii controlate altădată de Chelu ies la suprafaţă acţionari noi.
Adrian N. Ionescu - mie, 09 sept. 2015, 21:01
Moştenirea lui Chelu: Şefii Altur Slatina cumpără în cantităţi mari acţiunile companiei

În ultima perioadă au avut loc 12 tranzacţii mari cu aproape 28 de milioane de acţiuni ale companiei producătoare de piese auto din aluminiu Altur Slatina (ALT).

Volumul tranzacţiilor acoperă peste 3% din totalul acţiunilor ALT, iar cumpărătorii sunt directorul general Sergiu Burcă, directorul Cătălin Mancaş şi apropiaţi ai acestuia, ca şi şeful firmei de brokeraj Voltinvest Craiova, Sandu Cristinel Popescu.

Cumpărătorii s-au situat, cu diferite ocazii, pe poziţii opuse cu omul de afaceri Cătălin Chelu, care a controlat compania până anul trecut. Familia Mancaş a fost aliată cu SIF Oltenia, un adversar de temut al lui Cătălin Chelu în privinţa controlului Altur (şi nu numai), iar Voltinvest este casa de brokeraj a SIF Oltenia.

Valoarea tranzacţiilor este relativ mică, de puţin peste 1,1 milioane de lei, dar schimbul de propietate  semnalează faptul că, încet dar tot mai sigur, moştenirea bursieră a lui Cătălin Chelu suferă schimbări tot mai relevante.

Altur Slatina (ALT) este una dintre cele mai mari companii controlate pe vremuri de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. Cei mai importanţi acţionari sunt două dintre vehiculele sale de investiţii ale „imperiului Chelu”, Mecanica Rotes Târgovişte (METY) şi Celule Electrice Băileşti (CLEL).

Valoarea de piaţă a Altur este de peste 32 de milioaned de lei, potrivit capitalizării bursiere.

Moştenitorii lui Chelu par să fi cedat deja controlul la Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), una dintre puţinele foste glorii de dinainte de 1989 care au supravieţuit şi totodată o altă mare deţinere  din portofoliul omului de afaceri gălăţean.  Un acţionar nou, Constantin Relative Investment, şi-a dublat până la 31% deţinerea de acţiuni ELGS, cumpărând de la o companie aliată lui Chelu. Şi la Mecanica Rotes (METY) ies la suprafaţă acţionari noi.

Cătălin Chelu a fost unul dintre personajele cele mai controversate ale pieţei busiere româneşti. Averea sa la bursă este estimată la circa 100 de milioane de lei, dar estimările anterioare dădeau valori mult mai mari. Era unul dintre cei mai influenţi investitori, datorită schemei complexe prin care şi-o exercita şi care impunea companiilor controlate să investească la Bursă. A decedat în decembrie anul trecut, în Israel, unde fugise pentru a scăpa de o condamnare într-un dosar de mită în care a fost implicat un secretar de stat din Ministerul de Interne.

Altur Slatina (ALT) produce piese turnate inclusiv pistoane auto şi componente de sisteme de frânare pentru automobile (BMW, Audi, Volkswagen , Renault, FIAT. A avut o cifră de afaceri de  56 de milioane de lei pe primul semestru din 2015, dar acumulează constant pierderi.

Cu toate acestea, Altur îşi păstrează un portofoliu de investiţii la Bursă în valoare de peste 18 milioane de lei,  cu toate că participaţiile urmau să fie lichidate trepata în ultimi doi ani, potrivit unui plan mai vechi. Atunci valoarea portofoliului era dublă. Cele mai valoroase deţineri sunt pachetele de acţiuuni ale societăţilor de investiţii financiare (SIF), care au fost ţintele predilecte ale lui Chelu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...