Motivare instanţă: Există riscul ca Hexi Pharma să îşi micşoreze fraudulos patrimoniul dacă intră în insolvenţă

Judecătoria sectorului 5 a blocat insolvenţa Hexi Pharma pe motiv că există riscul ca această companie să îşi micşoreze în mod fraudulos patrimoniul, în condiţiile în care are mari datorii către o altă firmă deţinută tot de Dan Condrea.
Economica.net - mie, 18 mai 2016, 15:35
Motivare instanţă: Există riscul ca Hexi Pharma să îşi micşoreze fraudulos patrimoniul dacă intră în insolvenţă

Judecătoria sectorului 5 a dat publicităţii miercuri motivele pentru care a decis pe 16 mai că firma Hexi Pharma nu are voie să se dizolve, să îşi înstrăineze activele, să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistraţii au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.

În motivarea deciziei, instanţa susţine că, în condiţiile în care Hexi Pharma a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă, este necesară impunerea unor măsuri preventive care să împiedice diminuarea patrimoniului companiei, după ce aceasta a fost pusă sub acuzare de procurorii Parchetului General.

‘În aceste condiţii, este evident riscul ca persoana juridică (Hexi Pharma – n.r.) să nu mai existe ori ca aceasta să-şi micşoreze în mod fraudulos patrimoniul. Din această perspectivă, măsurile preventive urmăresc înlăturarea riscului dispariţiei persoanei juridice suspecte, prin dizolvare, lichidare, reducerea capitalului social, ceea ce ar conduce semnificativ la diminuarea patrimoniului sau la insolvenţa persoanei juridice şi ar face imposibilă o eventuală tragere la răspundere penală şi recuperarea prejudiciului’, se arată în motivare.

Instanţa a luat în calcul şi faptul că la dosarul deschis de procurori există rapoarte ale Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie – ICECHIM, care relevă faptul că, în procesul de producţie al Hexi Pharma, substanţele active ale dezinfectanţilor sunt folosite în concentraţie redusă semnificativ faţă de reţeta pentru care a fost obţinut avizul de introducere pe piaţă de la Comisia Naţională pentru Biocide, iar, în unele cazuri, una dintre substanţele active lipseşte.

Pe 16 mai, Judecătoria sectorului 5 a decis că firma Hexi Pharma nu are voie să se dizolve, să îşi înstrăineze activele, să producă şi să vândă biocide pe o perioadă de două luni, după ce magistraţii au admis o cerere depusă în acest sens de procurorii Parchetului General.

‘Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide’, se arată în decizia instanţei.

Această decizie a blocat practic procesul deschis la Tribunalul Bucureşti, în care Hexi Pharma solicita intrarea în insolvenţă.

Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, fiind suspectată că, în perioada 2012 – 2016, a vândut către 300 de spitale produse biocide improprii.

Compania condusă de Dan Condrea susţinea că are de plătit datorii de 23,4 milioane lei către bugetul de stat şi către diverşi furnizori, dar şi facturi neachitate către două firme din Cipru de peste 20 de milioane de euro. Cele două firme din Cipru sunt Hatom Limited Limassol şi Chemical&Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care sunt de fapt, potrivit Rise Project, două off-shore-uri controlate de patronul Dan Condrea.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia Franţei va reveni în 2022 la nivelul de dinainte de izbucnirea pandemiei
Economia franceză va reveni la nivelul anterior pandemiei de coronavirus (COVID-19) la începutul anului viitor, deoarece ridicarea restricţiilor şi accelerarea campaniei de vaccinare stimulează......
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Parlamentarii coaliţiei majoritare vor respinge rapoartele de activitate ale CNA şi Avocatului Poporului
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că în plenul reunit ...
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Iohannis l-a invitat pe Biden în România
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că l-a invitat pe şeful administraţiei americane, Joe Biden, în România, ...
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Șeful autorității italiene de supraveghere financiară vrea ca piaţa criptomonedelor să fie reglementată
Extinderea criptomonedelor fără o reglementare clară este un motiv de îngrijorare şi ar putea afecta modul în care ...