Motivele ascunse ale celei mai mari fuziuni de fonduri mutuale a anului

Preferințele clienților au determinat pe administratorii a două fonduri mutuale să le unească într-un mega-produs cu active de peste 3,1 miliarde de lei. Bărbaţii şi femeile care au acum peste 50 de ani sunt, în proporţii egale, cei mai numeroşi clienţi ai celor mai mari două fonduri mutuale din România, potrivit unui document obţinut de ECONOMICA.NET de la Erste Asset Management. Cei care aveau cel puțin 38 de ani pe vremea izbucnirii scandalului FNI par să nu mai sufere de sindromul fondurilor mutuale.
Adrian N. Ionescu - lun, 18 iun. 2012, 05:34
Motivele ascunse ale celei mai mari fuziuni de fonduri mutuale a anului

Ca să poată conserva brandul  BCR Monetar, al celui mai mare fond mutual din România, administratorii săi de la Erste Asset Management România (EAM) vor înființa un nou fond monetar, cu plasamente preponderent în depozite bancare.

Este şi o ocazie bună de a lansa un nou produs, dedicat investitorilor care doresc doresc să-şi păstreze lichidităţile pentru un termen scurt într-o formă de investiţie.  

BCR Monetar mai este doar până la sfârșitul lunii numele celui mai mare fond de investiții mutual din România, cu active de 1,67 de miliarde de lei.

O analiză a EAM relevă faptul că marea majoritatea investitorilor în fondurile mutuale BCR Monetar și BCR Obligațiuni păstrează o aceeaşi proporţie de titluri pe o perioadă de peste  2 ani.

Pentru ca actualul BCR Monetar să-şi păstreze numele, ar fi fost necesară o restructurare costisitoare a portofoliului  prin vânzarea plasamentelor cu maturitate mare, care ridică scadența medie a portofoliului mai sus de 6 luni.

Ar fi însemnat o agresiune la adresa comportamentului și preferințelor investitorilor fondului, potrivit analizei obţinută de #Economica # de la Erste Asset Management România  (EAM).

„Rebalansarea portofoliului actual al BCR Monetar în proporţie de peste 50% din total active, pentru încadrarea în limitele impuse mai nou, ar fi condus, într-un interval scurt de timp, la un cost ridicat pentru cei peste 62.000 de investitori“, se spune în analiza citată.

O proporţie de peste 80% din totalul activelor celor două fonduri este deţinută de persoane fizice a căror medie ponderată a perioadei de păstrare este de peste 20 de luni. Din acest motiv Erste va păstra  pentru aceştia „politica de investiții adoptată, cu o pondere ridicată alocată instrumentelor financiare cu venit fix cu maturitate reziduală mai mare de un an“, se spune în documentul citat.

Acestea sunt principalele explicaţii ale mega-fuziunii celor două fonduri mutuale care va conduce la apariţia unui fond cu active de peste 3,1 miliarde de lei.

 

Sindromul FNI

Analiza citată scoate în evidenţă statistici revelatoare despre profilul investitorului în fonduri mutuale din românia, având în vedere că BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni au concentrat aproape jumătate din numărul total de investitori pe această piaţă.

57,5% din numărul total al investitorilor în cazul BCR Monetar, şi respectiv 56,8 % pentru BCR Obligațiuni, au vârste mai mari de 50 de ani, ceea ce înseamnă că ei aveau cel puţin 38 de ani atunci când a izbucnit scandalul escrocheriei  FNI.

Fuziunea dintre BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni este facilitată şi de faptul că mai mult de un sfert dintre investitorii BCR Obligaţiuni (peste 11.000) erau înregistrați ca investitori şi în cadrul BCR Monetar.

Pe de altă parte, „fuziunea răspunde unei tendințe naturale apărute începând cu anul 2010, prin care un număr semnificativ de investitori ai BCR Monetar (1.356) şi-au transferat, parţial sau integral, suma investită, în urma răscumpărării, în BCR Obligațiuni“, se mai spune în documentul Erste Asset Management România .

Te-ar mai putea interesa și
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, derulat de Guvernului Statelor Unite ale Americii, care ar permite......
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...