Motivele pentru care nu intră Bulgaria în Schengen

Corupția și mizeria care stimulează exodul de tineri bulgari și romi reprezintă principalii factori care împiedică aderarea Bulgariei la Schengen–articole și comentarii din presa bulgară pe aceasta temă. Liderii politici nu comentează ultimele evoluții. O excepție: ambasadorul bulgar la Londra.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 07:53
Motivele pentru care nu intră Bulgaria în Schengen

Bulgaria are aparatul de stat cel mai corupt din Uniunea Europeană și ocupă primul loc printre țările membre după numărul de fraude în sectorul licitațiilor publice, a avertizat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Sofia conduce în lista neagră a organizației Transparency International în fața Cehiei, Italiei, României și Slovaciei. În cea mai săracă țară din Uniunea Europeană ofertele care câștigă licitațiile publice rămân secret de stat. În acest mod este stimulata corupția. De ani de zile, instituțiile inventează motive din ce în ce mai fanteziste, care să mențină netransparența în sectorul public.

Cum funcționează corupția în Bulgaria

Cu ajutorul secretului comercial, este refuzat accesul la informații despre licitațiile prin care sunt împărțiți banii publici, dar și cei europeni. Cele câteva cazuri în care ofertele câștigatoare au devenit publice au generat scandaluri.

Publicarea contractelor pentru întreținerea drumurilor naționale, de pildă, a scos la iveală diferențe de până la o sută de ori între sumele plătite pe kilometru de orașe vecine.

Camera de Conturi a găsit nereguli în 85% dintre licitații. Condițiile sunt formulate astfel încât să garanteze victoria unor companii concrete. Se dau promisiuni imposibil de îndeplinit, apoi contractul este împins în zona cheltuielilor maxime prin anexe. O companie de pildă a câștigat un concurs în domeniul construcțiilor publice, promițând termen de garanție de 500 de ani.

Crima organizată

Corupția a devenit obstacolul numărul unu în calea aderării Bulgariei la zona Schengen. Finlanda, Germania și Olanda și-au anunțat intenția de a bloca intrarea tandemului bulgaro-român în zona de liberă circulație. În cazul Bulgariei, la corupție se adaugă crima organizată.

Spre deosebire de București, care a protestat prin ministrul său de Externe, Titus Corlățean, în ajunul amânării, Sofia s-a abținut și nu a formulat critici sau pretenții.

Numai ambasadorul bulgar la Londra a îndrăznit să protesteze pentru atitudinea jignitoare a autorităților locale fața de conaționalii săi.

Amânarea cu cel puțin un an a datei aderării la Schengen va închide principala supapă de avarie folosită timp de 23 de ani de mai multe guverne bulgare, pentru a reduce tensiunea socială. Este vorbă de imigrația economică, ce asigură peste un miliard de euro pe an.

Oamenii care protestează acum în orașele bulgare vor putea mai greu găsi de lucru în țările mai bogate. Tot mai multe dintre aceste țări, prin introducerea unor criterii și reguli noi, practic au început să retragă dreptul la muncă pentru bulgari, de teamă că se vor confrunta cu probleme sociale greu de rezolvat.

Într-un comentariu pe marginea protestelor civice care au provocat căderea Guvernului Borisov, ziarul britanic The Guardian avertizează că într-o perioada de criză ar fi bine ca țările europene mai bogate să redescopere solidaritatea.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...