De ce a intrat Domo în insolvenţă

Intenţia managementului Domo de a revitaliza business-ul, în vara anului trecut, creând o entitate juridică curată de datorii şi fără probleme cu autorităţile, s-a năruit câteva luni mai târziu. În decembrie, DOMO SRL, o companie din grupul DOMO, îşi cerea insolvenţa, motivând presiuni din partea autorităţilor fiscale, dar şi a mass-media. Datoriile acumulate de companie, care are conturile blocate de către ANAF, se cifrează la aproximativ 70 de milioane de lei.
Alina Stanciu - mie, 13 ian. 2016, 22:01
De ce a intrat Domo în insolvenţă

Relația „tensionată” cu autoritățile și presiunea exercitată de mass-media, la care societatea a fost supusă, sunt motivele pentru care Domo SRL, compania care administrează brandul DOMO, magazinele DOMO şi domeniul domo.ro, a fost nevoită să îşi ceară insolvenţă, se arată în încheierea redactată în urma şedinţei în care magistraţii Tribunalului Covasna au decis intrarea companiei în insolvenţă.  

Domo susţine că, în ultimele luni ale anului, nu a avut suficienţi bani pentru a-şi desfăşura activitatea curentă, iar creditorii au refuzat să o ajute, urmare a problemelor cu autorităţile. „Principala cauză care a dus la instalarea incapacității de plată a fost lipsa capitalului de lucru, fără de care o societate care operează în domeniul de retail nu are cum să-şi deruleze operațiunile comerciale. Cu toate acestea, imposibilitatea de a atrage surse de finanțare s-a datorat în mod semnificativ, pe de o parte, relației tensionate a societății cu autoritățile și, pe de altă parte, presiunii exercitate de mass – media la care societatea a fost supusă, ca urmare a demersurilor agresive ale autorităților fiscale. În concret, societatea s-a găsit în situația de a nu mai putea accesa surse de finanțare, deoarece atât instituțiile financiar – bancare, cât și investitorii, cu care societatea a negociat finanțarea activității curente, s-au retras la aflarea informațiilor conform cărora societatea se află în mijlocul unor investigații de amploare declanșate de ANAF”, se arată în documentul pus la dispoziţia ECONOMICA.NET de termene.ro.

 Citeşte şi EXCLUSIV: Probleme mari la Domo Retail. Samsung le-a cerut insolvenţa și sunt investigaţi de DIICOT – UPDATE

Executaţi silit de ANAF

Potrivit documentului, un alt eveniment care a dus la destabilizarea Domo SRL, invocat de societate, se referă la instituirea de către ANAF a unui sechestru asigurator asupra conturilor debitoarei. Aceasta în contextul în care, deşi avea datorii la Fisc, compania susţine că „este îndreptățită la recuperarea unor sume chiar mai mari decât datoriile către această instituție”.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de către termene.ro, la data de 30.10.2015 (ultimele date disponibile) ANAF începuse deja procedura de executare silita în cazul Domo, urmare a unor restanţe la plata obligaţiilor la bugetul de stat în valoare de 113.371 lei, la care se adaugă 187658 lei obligaţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, 5.967 de lei la bugetul asigurărilor de şomaj şi alţi 5.967 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

„Sechestrul asigurator a blocat întregul flux al fondurilor așa de necesare achiziționării de noi mărfuri ce ar fi trebuit comercializate prin intermediul lanțului propriu de magazine în timpul celui mai important trimestru pentru sectorul de retail. În lipsa disponibilităților bănești, debitoarea nu numai că nu a mai putut contracta bunuri noi, dar nici măcar nu a mai putut achita taxele vamale pentru bunurile plătire parțial și livrate în portul Constanța. (…) Imposibilitatea de a mai achiziționa și de a mai aproviziona magazinele cu marfă nouă, de a o vinde prin intermediul magazinelor, fac imposibilă generarea de noi disponibilități bănești necesare pentru achitarea datoriilor curente și a datoriilor către furnizori”, se specifică în document.

 Datorii de 70 de milioane de lei

Din actele depuse la dosar reiese că, la data introducerii cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă, obligațiile comerciale față de creditorii societății erau de aproximativ 70 de milioane de lei, bani pe care compania nu are cu ce să îi achite. La această sumă se adaugă alţi aproximativ 213,6 milioane de lei (circa 48,3 milioane de euro), potrivit tabelului preliminar al creanţelor societăţii SC Family Home Concept, fosta Domo Retail SA.

„Pe fondul acumulării de accesorii la creanțele creditorilor actuali, există pericolul imposibilității achitării acestora și implicit a agravării situației financiare a societății, concomitent cu diminuarea șanselor de relansare a activității și de acoperire a pasivului”, se mai arată în document, potrivit căruia Domo SRL și-a manifestat intenția de reorganizare a activității, pe baza unui plan. 

Istoria Domo SRL

Domo SRL s-a născut practic în iulie anul trecut, pe scheletul DigiStore SRL, o companie infiinţată în decembrie 2012 pentru a opera magazinul online domo.ro. Motivul schimbării a fost, conform oficialilor companiei, dorinţa managementului de a crea o entitate curată (fără datorii şi probleme cu ANAF) care să continue activitatea fără probleme. „Compania era foarte îndatorată, dar acum este mai bine. A trebuit să restructurăm totul, pentru a salva reţeaua de  magazine”, declara, în luna august, pentru ECONOMICA.NET, Sigmund Klein, exclusive consilier of board member în cadrul Domo. Acesta a explicat că, după retragerea lui Lorand Szarvadi, fondatorul Domo, din acţionariatul companiei, reţeaua de magazine Domo a trecut pe societatea DigiStore SRL, entitate creată iniţial pentru a opera magazinul online. Clienţii au devenit însă bulversaţi astfel că managementul a luat decizia redenumirii Digistore SRL în Domo SRL.”În acel moment au apărut două companii cu numele Domo (Domo SRL şi Domo Retail SA n.red), ceea ce a creat nedumerire în rândul angajaţilor, motiv pentru care am decis să redenumim Domo Retail SA în Family Home Concept„, a mai explicat oficialul Domo.

Domo SRL a raportat în 2014 o cifră de afaceri de 49,8 milioane de lei şi pierderi nete de peste 224.500 de lei. Compania este deţinută, potrivit ONRC, de Global Capital Investments Limited din Cipru şi omul de afaceri austriac Eugen Petrov. În spatele GCI s-ar afla însă tot Petrov.

 
Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...