1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Maşinile a sute de mii de români au fost salvate: Cota de biocarburant în benzină nu va mai creşte la 6%

Guvernul a aporbat, ieri seară, hotărârea care modifică actuala reglementare a conţinutului de biocarburant în benzină şi motorină. Cota de bioetanol în benzină a fost redusă la 4,5 %, în loc să ajungă 6%, nivel pentru care majoritatea motoarelor automobilelor din România nu ar fi fost pregătite.

19 dec, 2013 | ECONOMICA.net

Guvernul a aprobat hotărârea prin care se acordă companiilor petroliere facilitatea de a reduce cota de biocomponent în benzină la 4,5% (volum), potrivit reprezentanţilor companiilor petroliere.

Acum un an companiile petroliere au negociat cu Guvernul să se amâne creşterea cotei de biocomponent (bioetanol)  în benzină la 6%, dar dintr-o eroare administrativă, la Monitorul Oficial a ajuns o hotărâre  în care cota era de 5%.

Dacă Guvernul nu ar fi aprobat actul normativ de ieri, cota legală de biocomponent ar fi devenit automat 6%, ca urmare a calendarului asumat în faţa Comisiei Europene.

Faptul ar fi pus probleme majorităţii motoarelor, care nu sunt pregătite pentru niveluri de bioetanol în benzină de 6%, potrivit unor reprezentanţi ai petroliştilor.

De asemenea, creşterea cotei bio la 6% în benzină ar fi dus dus la majorarea cheltuielilor companiilor petroliere, ceea ca ar fi dus la o creştere a preţului carburanţilor.

Numai etanolul necesar pentru creşterea cu un  procent, până la 6%, ar fi costat circa 8 euro pentru o tonă, fără accize, transport şi alte cheltuieli aferente, potrivit calculelor unor specialişti din domeniu, făcute la densitatea medie a benzinei din piaţă.  

Cu puţin înainte de anul 2013, în ultimele zile ale anului 2012, Guvernul a anulat obligaţia cotei de 6% biocarburant în motorină, a amânat creşterea cotei la 7% în motorină pentru 2016 şi a stabilit pentru acest an, pentru benzină, un conţinut de biocarburant de minimum 5%, în loc de 6%.

Atingerea acestei cote de 6% era fixată atunci pentru anul 2014.

Acum, cotă de biocarburant în benzină este de min 4,5%, şi urmează să fie valabila pentru până la 1 ianuarie 2019.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO