Gigantul anglo-olandez Unilever, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa bunurilor de larg consum alimentare şi non-alimentare, derulează încă din 2018, în întreaga lume, peste 50 de proiecte pilot de reumplere și reutilizare, căutând modalități de a contribui la reducerea utilizării plasticului virgin. Scopul este de a se asigura că 100% din ambalajele din plastic pe care producătorul le folosește sunt reutilizabile, reciclabile sau compostabile, până în 2030 în cazul plasticului rigid și până în 2035 în cazul celui flexibil. Aceasta și în contextul în care, potrivit unui nou regulament European privind deșeurile de ambalaje, statele membre vor trebui să ia măsuri pentru a susține și promova conceptul de „reumplere”.
Trei dintre proiecte sunt în Indonezia, Bangladesh și Sri Lanka. Mai exact, într-un magazin din Jakarta Indonezia, compania vinde încă din 2020 mărci de îngrijire personală și pentru casă precum Dove, Rinso și TRESemmé în aparate de reumplere. De asemenea, a introdus două aparate digitale de reumplere într-o clădire de apartamente și într-un chioșc unde se vând tot felul de alte produse.
Iar concluzia la care s-a ajuns este că accesibilitatea, comoditatea și controlul dozelor sunt cele mai importante pentru consumatori.
De asemenea, tot în Indonezia, producătorul a testat ideea de a folosi motocicliști în loc de aparate de reumplere. Aceștia au fost angajați să meargă din ușă în ușă pentru a vinde din bidoane mari, modelul demonstrându-se a fi mai popular decât oricare dintre aparate. Dezavantajul metodei este că implică niște costurile operaționale ridicate, scalarea fiind astfel o provocare. Cu toate acestea, sistemul simplu de turnare a produsului în recipiente deja folosite a funcționat bine, ceea ce a determinat echipa Unilever să continue proiectul încheind parteneriate cu companii locale pentru a introduce stații de reîncărcare manuală, scalabile, în magazinele locale și în rețeaua de bănci de deșeuri din Indonezia.
În prezent, Unilever deservește aproximativ 6.000 de clienți la 1.000 de stații de reîncărcare, economisind aproximativ 6 tone de plastic pe an.
În SriLanka, în 2019, compania a colaborat cu furnizorul de tehnologie Vega Innovations pentru a instala două aparate mari de reumplere de înaltă tehnologie în puncte de vânzare moderne. Fiecare aparat oferea cantități fixe de produse de îngrijire personală și pentru casă, de la mărci precum Dove, Sunlight și Sunsilk. rezultatele a fost promițătoare însă compania a realizat că ratează o masă importantă de potențiali clienți, pe cei care cumpără din comerțul general, care reprezintă majoritatea pieței, și pe cei cu venituri reduse care preferă să cumpere în cantități mai mici, dar regulat.
În consecință, Unilever a reproiectat aparatele pentru a permite consumatorilor să aleagă cantitatea exactă pe care o dorește, în funcție de nevoi și bugete. De asemenea, a amplasat automatele în locuri mai convenabile, cum ar fi gările și clădirile de apartamente, pentru o mai bună accesibilitate. Oferind economii de până la 20% comparativ cu prețurile preambalate, aparatele de reumplere contribuie la satisfacerea așteptărilor consumatorilor în materie de accesibilitate, confort și calitate.
În Bangladesh, Unilever a început să testeze sisteme de reumplere în 2021 când a montat aparate de reumplere cu autoservire în magazine comerciale moderne. Însă, în ciuda caracteristicilor avansate ale aparatelor, acestea s-au dovedit a fi dificil de gestionat în ceea ce privește service-ul și întreținerea. Compania, alături de partenerii săi, a decis, așadar, să dezvoltăm o soluție mai puțin tehnologizată, care să fie mai scalabilă, să necesite mai puțină întreținere și să deservească mai bine piața de comerț general din Bangladesh.
După un an de prototipuri cu Bopinc, o altă organizație finanțată de TRANSFORM, Unilever a scos pe piață un aparat ușor de utilizat, rentabil, care se potrivește pe tejghelele magazinelor. Dispensând mai multe produse, inclusiv Sunsilk, Dove și Lifebuoy, în cantități variabile, aparatele oferă experiența sticlelor preumplute la prețuri mai mici precum și date în timp real privind vânzările, ajutând compania să înțeleagă preferințele consumatorilor și praguri de preț pentru a dezvolta oferte de produse mai bine adaptate. Compania a ajuns, de asemenea, la o rată de fidelizare de 43%.
„Lucrăm pentru a ne asigura că 100% din ambalajele noastre din plastic sunt reutilizabile, reciclabile sau compostabile, până în 2030 pentru plasticul rigid și 2035 pentru plasticul flexibil. Fiecare proiect pilot ne oferă informații pentru a ne ajuta să găsim noi modalități de a realiza acest lucru și de a reduce amprenta noastră asupra plasticului virgin. Știm că nu putem dezvolta singuri modele alternative de ambalaje reutilizabile. Este nevoie de un angajament la fiecare nivel al lanțului de aprovizionare, de la producători și comercianți cu amănuntul până la industria de gestionare a deșeurilor și guverne. De asemenea, este clar că eforturile voluntare concertate nu pot merge prea departe, motiv pentru care reglementările de susținere vor fi esențiale pentru ca soluțiile de reutilizare să se dezvolte la scară largă”, a transmis compania ca o concluzie.