1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Motorina a ajuns mult mai ieftină decât benzina. Ce se întâmplă în continuare?

La benzinăriile din România, motorina a ajuns să fie cu 2-3% mai ieftină ca benzina. Piaţa futures arată că trendul continuă.

23 apr, 2015 | ECONOMICA.net

Preţul motorinei a scăzut cu circa 10% sub cel al benzinei, pe pieţele internaţionale, de la începutul anului şi până în prezent. La pompele din România însă, preţul motorinei a coborât cu circa 3%, sau 10-15 bani, sub cel al benzinei, diferenţa între preţurile internaţionale şi cele locale apărând din pricina cursului de schimb dolar/leu, precum şi din cauza taxelor locale. Cotaţiile internaţionale ale carburanţilor sunt exprimate în dolari.

Deşi, evident, există variaţii destul de mari între preţul carburanţilor din România, funcţie de distribuitor şi benzinărie, puteam spune că, pe medie, benzina 95 costă azi circa 5,60 – 5,65 de lei/litru, în timp ce motorina standard costă 5,55 – 5,60 lei/litru. La începutul aceste săptămâni, diferenţele erau şi mai mari, motorina fiind mai ieftină chiar şi cu 25 de bani decât benzina.

Actuala stare de fapt, cu motorina mai ieftină ca benzina, va continua cel puţin încă şase luni. Aşa arată pariurile futures pe cotaţiile de preţ făcute pe marile burse ale lumii. Astfel, pe bursele de mărfuri din SUA, în octombrie, ecartul de preţ dintre benzină şi motorină va fi de circa 10%

În prima parte a lunii ianuarie,  preţul motorinei era cu 3% mai mare decât cel al benzinei. Din a doua parte a lunii, trendul instituit în piaţă de ani întregi s-a inversat şi a rămas la fel până în prezent. O singură dată, în 20 februarie, benzina şi motorina au ajuns, iar, la paritate.

Potrivit reprezentanţilor unei companii prezente pe piaţa de distribuţie a carburanţilor din România, o ajustare de 3% a cotaţiilor de pe piaţa internaţională aduce o ajustare de 1,5% în preţul carburanţilor la noi în ţară.

Factorii care au condus la coborârea preţului motorinei sub cel al benzinei le găsim în SUA, ţara care dă tonul în piaţa modnială a carburanţilor. Astfel,  din februarie, rafinăriile din SUA au început să rafineze sortimentul de benzină de vară, mai scump decât cel de iarnă, ceea ce  a condus la creşterea preţului pentru acest produs. Un al doilea motiv ar fi că există din ce în ce mai puţine rafinării în SUA, cu peste 100 mai puţine decât în urmă cu 20 de ani, ceea ce, de asemenea pune presiune pe scăderea preţului la motorină.

Combustibilul Diesel este cel mai folosit în ţara noastră, în proporţie de 70%, o mare parte din cantitate fiind utilizată în agricultură, transporturi şi industrie. Per ansamblu, preţurile carburanţilor au urcat cu peste 10% în ultimele trei luni, în condiţiile unei aprecieri a dolarului până la maximul istoric.
Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO