MRU: Privatizarea Oltchim trebuia făcută cu un investitor strategic

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat astăzi că Oltchim este o problemă de siguranţă naţională şi că  privatizarea acestui combinat trebuia făcută cu un investitor strategic, conform memorandumului încheiat cu FMI şi CE.  
Economica.net - sâm, 29 sept. 2012, 09:29
MRU: Privatizarea Oltchim trebuia făcută cu un investitor strategic

„Guvernul pe care l-am condus a dus în continuare, în calendarul stabilit, procesul de privatizare al Oltchim. Până pe 17 aprilie au fost stabilite ofertele neangajante, urmând ca în luna mai – în mai însă Guvernul nu mai exista – să existe deja ofertele angajate pentru privatizarea Oltchim”, a spus Ungureanu citat de Mediafax. El a precizat că situaţia de la Oltchim era bine cunoscută dinainte de toată lumea. „Singura soluţie era privatizarea, făcută însă conform memorandumului încheiat cu FMI şi CE, cu un investitor strategic, nu într-o procedură de privatizare care lasă loc dubiului şi suspiciunilor, aşa cum ne găsim în acest moment”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

El a arătat că procesul de privatizare – conform proiectulul pe care CE l-a aprobat în februarie 2012 şi studiului făcut de o mare firmă de audit şi închis în decembrie 2011 – menţiona foarte clar că privatizarea nu se poate face decât cu preluarea tuturor creanţelor şi a datoriilor, inclusiv cu transferarea creanţelor în acţiuni. Este o problemă de siguranţă naţională, evident, pentru că este vorba de o industrie cu caracter specific, pe de o parte, pe de altă parte de soarta Oltchim depinde viaţa celor din zonă, legaţi economic de succesul Oltchim, în cazul în care există”, a spus Ungureanu.

El a arătat că Oltchim reprezintă un activ al statului român care are o valoare serioasă, apreciabilă şi al cărui obiect de activitate economic reprezintă pentru România o chestiune care trebuie tratată cu toată atenţia, cu atât mai mult cu cât Oltchim oferă României un statut aparte, întrucât nu mai există un astfel de combinat în sud-estul Europei.

La rândul său, preşedintele PDL , Vasile Blaga a declarat că problema Oltchim este o chestiune de interes naţional şi căm SIE ar trebui să intervină. „Problema Oltchim este o problemă de interes naţional pentru că discutăm nu numai de soarta miilor de angajaţi Oltchim, ci şi a celor de pe industria orizontală, de care depinde Oltchim. Din acest punct de vedere sunt de acord cu domnul Meleşcanu, a răsous Blaga întrebat dacă crede că Oltchim este o chestine de securitate naţională şi că SIE ar trebui să se implice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...