MS: Nicolăescu şi managerii spitalelor private caută „cele mai bune soluţii de finanţare în 2013”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi managerii spitalelor private vor încerca să găsească măsuri pentru asigurarea serviciilor de calitate necesare pacienţilor, dar şi cele mai bune soluţii de finanţare în 2013, informează Ministerul Sănătăţii (MS).
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 20:24
MS: Nicolăescu şi managerii spitalelor private caută

Nicolăescu a avut, vineri, o primă întâlnire cu managerii ai spitalelor private.

În cadrul discuţiilor, s-a convenit că părţile vor încerca să găsească măsuri pentru asigurarea serviciilor de calitate necesare pacienţilor, dar şi cele mai bune soluţii de finanţare în 2013. Totodată ministrul Sănătăţii şi-a exprimat dorinţa de dialog continuu cu reprezentanţii mediului privat pentru ca împreună să construiască un cadru cât mai predictibil pentru viitor, se arată în comunicatul MS.

De asemenea, ministrul Sănătăţii le-a reconfirmat acestora că în discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu a fost abordat subiectul finanţării spitalelor private.

Săptămâna viitoare, reprezentanţii mediului privat se vor reîntâlni cu ministrul Sănătăţii, pentru a prezenta propuneri concrete cu privire la temele de interes din domeniul sanitar, a mai precizat sursa citată.

La întâlnirea de vineri cu Nicolăescu au participat preşedintele Asociaţiei pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, vicepreşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, Cosmin Alexandrescu, directorul Euromedica Hospital, Sergiu Petruţ, managerul Spitalului Clinic Pelican Oradea, Ovidiu Cacuci, şi dr. Radu Deac, de la Centrul Medical Nova Vita Târgu Mureş.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat anterior că spitalele private vor primi bani pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau au specialităţi unice în zonă.

Potrivit unei note a MS prezentată Guvernului în 16 ianuarie, doar 20% dintre români au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private, astfel că, prin finanţarea spitalelor particulare din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, scad şansele celor cu bani puţini de a beneficia de servicii medicale de calitate.

Nota MS a fost prezentată după ce ministrul Sănătăţii a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.

Nicolăescu a spus că cine îşi dezvoltă o afacere privată „nu şi-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă”.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi daţi spitalelor private vor fi repartizaţi pentru programele de terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic şi traumă.

Intenţia MS a generat puncte de vedere divergente. Spitalele publice agreează sistarea alocării de fonduri către spitalele private, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienţii şi va creşte costurile.

Te-ar mai putea interesa și
BMW a pus în vânzare un facelift al Seriei 3
BMW a pus în vânzare un facelift al Seriei 3
Cu o reîmprospătare a designului, o experienţă premium modernizată şi progrese clare în domeniile digitalizării, controlului şi echipamentelor, BMW Seria 3 Facelift țintește o nouă......
Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachete şi susţine că Ucraina a „rupt coloana vertebrală” a armatei ruse
Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachete şi susţine că Ucraina a „rupt coloana vertebrală” ...
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care ...
Cu trenul la mare în doar două ore: Ce oferte au lansat operatorii de transport feroviar
Cu trenul la mare în doar două ore: Ce oferte au lansat operatorii de transport feroviar
Operatorii privați de transport feroviar de călători introduc trenuri către litoralul românesc, odată cu venirea sezonului ...
Rusia impune interdicție de intrare pe teritoriul său împotriva a 963 de cetățeni americani, printre care președintele Biden, și 26 de canadieni
Rusia impune interdicție de intrare pe teritoriul său împotriva a 963 de cetățeni americani, printre care președintele ...
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele ...