MT aşteaptă venituri de minim 11,4 mil. lei prin listarea a 5% din acţiunile a şapte companii

Ministerul Transporturilor estimează venituri de minim 11,4 milioane lei anul viitor prin listarea a 5% din acţiunile a şapte companii din subordine, printre care Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, precizând că orice sumă încasată în plus va constitui "un avantaj".
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 12:18
MT aşteaptă venituri de minim 11,4 mil. lei prin listarea a 5% din acţiunile a şapte companii

În conformitate cu prevederile Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, unele măsuri adiacente şi a actelor normative subsecvente, Ministerul Transporturilor (MT) are obligaţia de a realiza admiterea la tranzacţionare pe piaţa operată de Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor emise de către Aeroporturi Bucureşti, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa, Aeroportul Internaţional Timişoara – Traian Vuia, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

„În cadrul acestui proces de admitere la tranzacţionare pe BVB, cea mai importantă etapă este aceea de derulare a câte unei oferte publice secundare de vânzare de acţiuni pentru fiecare companie/societate naţională în parte, prin care, în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi, se vor oferi la vânzare pe BVB acţiuni ce reprezintă 5% din capitalul social al fiecărei companii/societăţi naţionale”, se arată în răspunsul instituţiei la o solicitare MEDIAFAX.

Valoarea nominală totală a pachetelor de acţiuni care urmează a fi oferite la vânzare este de 11,4 milioane lei, sumă pe care ministerul Transporturilor estimează că o va obţine în 2014 din cedarea unor participaţii minoritare, potrivit proiectului de buget pentru activitatea de privatizare aferentă anului viitor, pornind de la premiza că nivelul mediu de subscriere în cadrul ofertelor publice va fi egal cu valoarea nominală a acestor pachete de acţiuni.

„Orice sumă încasată în plus faţă de această valoare va constitui un avantaj pentru MT, deoarece instituţia poate efectua cheltuieli pentru privatizare numai din aceste venituri încasate din vânzarea de acţiuni”, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, prin HG nr. 862/2011 a fost aprobată strategia de privatizare a Tarom, care vizează vânzarea unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al companiei aeriene prin derularea unei oferte publice secundare iniţiale la BVB.

„Localizarea în timp a derulării ofertei publice de vânzare de acţiuni emise de Tarom se va realiza, la propunerea intermediarului, în funcţie de situaţia de fapt economico-financiară a companiei, de stadiul de implementare a planului de administrare şi de rezultatele palpabile obţinute prin introducerea managementului profesionist (…), precum şi de evoluţia generală a pieţei de capital şi a interesului manifestat de investitori în achiziţia de acţiuni emise de Tarom. Nu există în prezent o estimare a preţului ce va fi obţinut prin vânzarea pachetului de acţiuni pe piaţa de capital”, arată reprezentanţii MT.

Conform prevederilor legale, preţul de ofertă de vânzare se va determina pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, agreat de către Ministerul Transporturilor şi pe baza testării de către intermediar a interesului investiţional.

„Este posibil ca preţul efectiv de vânzare a acţiunilor, rezultat în urma subscrierilor în cadrul ofertei publice de vânzare, să fie diferit de preţul de ofertă de vânzare ce va fi înscris în prospectul de ofertă”, potrivit sursei citate.

Ministerul Transporturilor a reluat în luna ianuarie procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinute la mai multe companii din portofoliu, operaţiune îngheţată la jumătatea anului 2010 din cauza crizei financiare.

Ministerul a organizat în acest an două licitaţii pentru selectarea intermediarului care să asiste listarea Aeroportului Traian Vuia din Timişoara, însă brokerii nu au fost interesaţi să participe la această operaţiune. Lipsa de interes brokerilor este explicabilă prin valoarea mică a ofertei, având în vedere că pachetul de acţiuni scos la vânzare este de doar 5%. În plus, cheltuielile aferente pregătirii şi derulării operaţiunii sunt suportate de intermediar, astfel că este posibil ca acestea să fie mai mari decât încasările brokerului.

Prima licitaţie, din luna februarie, a fost organizată şi pentru selecţia intermediarilor listării Aeroportului Mihail Kogălniceanu (Constanţa) şi Administraţiei Porturilor Maritime (Constanţa). Atunci, MT a primit o singură ofertă, de la casa de brokeraj Swiss Capital, pentru intermedierea listării Administraţiei Porturilor Maritime.

Raportat la valoarea acţiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la cele şapte companii, ofertele la şase companii ar fi cuprinse între 885.000 de lei (Administraţia Porturilor Dunării Fluviale) şi 68 milioane lei (Aeroporturi Bucureşti). Fondul include acţiunile deţinute la Administraţia Porturilor Dunării Maritime la valoare zero.

Pachetul reprezentând 5% din acţiunile Administraţia Porturilor Maritime este evaluat la aproximativ 16,6 milioane lei, în funcţie de participaţia deţinută de Fondul Proprietatea, cel de la Administraţia Canalelor Navigabile la puţin peste 4 milioane lei, la Aeroportul Mihail Kogălniceanu aproape 1,2 milioane lei, iar la Aeroportul Traian Vuia aproape 1,6 milioane lei.

Primele proceduri de listare au fost începute în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, şi au fost parcurşi o câţiva paşi privind întocmirea şi aprobarea de către fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.

Guvernul a decis în iunie 2010 ca procedurile de listare să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoarea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.

În cazul ofertei de vânzare a 20% din acţiunile Tarom, ministerul a selectat încă din 2011 intermediarul operaţiunii, listarea urmând să fie asistată de consorţiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital şi Carpatica Invest.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble (8,04 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în 2023, a......
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...