Multinaționalele anunță „Apocalipsa după COVID 19”: Cresc taxele și explodează procesele și executările silite. Guvernele lumii, din ce în ce mai îndatorate

Companiile multinaționale văd un viitor trist, în contextul pandemiei cu Coronavirus. Aproape 60% cred că guvernele lumii vor înăspri fiscalitate în timp ce 90% apreciază că vor crește și procesele pe teme fiscale, în conextul în care statele sunt din ce în ce mai îndatorate, arată un studiu Deloitte.
Ion Dobreanu - Dum, 05 dec. 2021, 11:49
Multinaționalele anunță

Mai mult de jumătate dintre companiile din întreaga lume (58%) se așteaptă la o înăsprire a fiscalității în țările în care sunt rezidente fiscal companiile mamă, ca urmare a efectelor produse de pandemia de COVID-19, iar 90% estimează creșterea numărului de litigii fiscale din cauza deficitelor guvernamentale tot mai mari înregistrate în acest context, conform studiului Deloitte 2021 Global Tax Survey: Beyond BEPS (Base Erosion and Profit Shifting).

Aproape jumătate (45%) dintre respondenți se așteaptă la controale fiscale mai riguroase în țara în care este localizată compania mamă, ca urmare a pandemiei, iar 65% spun că autoritățile fiscale din țările respective utilizează tot mai mult instrumente bazate pe colectarea și analiza seturilor de date în controalele derulate.

În același timp, doar 14% dintre companiile participante consideră că guvernele au oferit mediului de afaceri un sprijin consistent în timpul pandemiei. Pe de altă parte, 38% anticipează o reducere a cooperării globale în materie de taxe în acest context.

Referitor la impactul reformei fiscale propuse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la nivel global, respectiv distribuirea mai echitabilă a drepturilor de impozitare a profiturilor companiilor multinaționale între țările din care se obțin (pilonul I) și aplicarea unui impozit minim pe profit la nivel global (pilonul II), 62% dintre multinaționale estimează o posibilă creștere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit. Peste 40% din companiile participante la studiu spun că s-au implicat activ în consultările derulate sub coordonarea OCDE.

„Dezbaterile din cadrul OCDE au evoluat rapid anul acesta, acordul pe cei doi piloni a fost semnat de aproape 140 de țări din întreaga lume, iar în prezent se află în analiză pentru implementare la nivelul legislațiilor fiscale locale. Pentru România, ca parte semnatară a acordului, așteptăm modificări ale legislației fiscale cel mai probabil în următorul an. Impactul bugetar ar trebui să fie pozitiv, datorită unor alocări suplimentare de venituri impozabile pentru țara noastră, dar nu există încă estimări cu privire la acest impact”, a declarat Dan Bădin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Aproape jumătate (49%) dintre companiile participante la studiu anticipează obligații fiscale mai mari aferente impozitării cu reținere la sursă ca rezultat al modificării tratatelor dintre state, fie în cadrul instrumentului multilateral, fie după renegocierea tratatelor privind evitarea dublei impuneri. Totodată, 53% susțin că organizația lor a implementat politici și proceduri suplimentare ca răspuns la intensificarea controalelor cu privire la impozitul pe profit.

Pe de altă parte, 63% dintre companiile intervievate intenționează să majoreze investițiile în soluții fiscale bazate pe tehnologie, dar din motive independente de pandemie sau de reglementările BEPS.

Studiul mai evidențiază faptul că aproape 80% dintre reprezentanții companiilor spun că, pe fondul pandemiei, interesul mass-media, al politicienilor și al activiștilor față de taxarea companiilor va crește în țările în care operează grupurile lor.

Deloitte realizează Global BEPS Survey anual, începând din 2014, în rândul reprezentanților departamentelor de taxe și al directorilor financiari, pentru a analiza impactul implementării reformei fiscale internaționale asupra companiilor din întreaga lume. Ajuns la a opta ediție, studiul din acest an cuprinde opiniile exprimate de peste 130 de reprezentanți ai companiilor din 28 de țări.

 

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...