Muncitorii de la Electrolux Satu Mare intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată UPDATE

Muncitorii fabricii de maşini de gătit Electrolux din Satu Mare au decis miercuri că începând de luni, intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată, nemulţumiţi de faptul că nu li se majorează salariile, a declarat, pentru AGERPRES, liderul de sindicat Sorin Faur.
Economica.net - mie, 27 feb. 2019, 15:39
Muncitorii de la Electrolux Satu Mare intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată UPDATE

„S-a decis, de luni intrăm în grevă pe perioadă nedeterminată. A fost notificată conducerea companiei”, a spus Sorin Faur.

Decizia a fost luată după ce pentru declanşarea grevei generale au semnat o jumătate plus unu din sindicalişti.

Angajaţii companiei au fost luni, 25 februarie, în grevă de avertisment de două ore, Sorin Faur precizând că aceasta este singura soluţie, deoarece conducerea nu doreşte să renegocieze contractul colectiv de muncă.

„Solicitarea noastră este de 350 de lei, adică doi lei pe oră. Electroluxul a avut un profit de vreo 200 de milioane de euro anul trecut, nu pentru că cei de sus au muncit, ci pentru că muncitorii din toate fabricile pe care le au în Europa au muncit pentru ei”, a afirmat Sorin Faur.

Potrivit acestuia, salariul mediu este de 1.700 de lei pentru muncitorii de la benzile de montaj.

Fabrica Electrolux de la Satu Mare are în total 930 de muncitori care beneficiază de contractul colectiv de muncă.

UPDATE, 20 martie Ce spune compania

Oficialii Electrolux au trimis redacţiei Economica poziţia oficială referitoare la greva angajaţilor din 1 martie. Iată ce spune compania:

„Încă de la început, am luat în considerare solicitările inițiale venite din partea liderilor sindicatului: majorarea salariului de bază cu un procent mai mare decât rata inflației din România, un bonus de prezență, precum și asigurare medicală privată. Toate aceste cerințe au fost îndeplinite în propunerea noastră catre liderii de sindicat. Majorarea propusă a salariului de bază este mai mare decât rata inflației din România, din primul trimestru al anului curent. Alături de bonusul de prezență și asigurarea medicală privată, majorarea totală a salariului brut de bază pentru angajații din producție este de 11%. Răspunsul primit din partea reprezentanților sindicatului la această propunere a fost unul negativ, fiindu-ne comunicată în schimb, o nouă solicitare, total diferită față de cea înaintată inițial, ce constă într-o creștere de peste 20% a salariului de bază brut al unui angajat din producție.

Aplicăm aceleași principii în România ca în orice altă țară în care compania Electrolux este prezentă. Monitorizăm îndeaproape nivelul salariilor de pe piața locală și putem confirma că suntem una dintre companiile de top din Satu Mare, în ceea ce privește pachetul salarial oferit angajaților.

Prin propunerea noastră, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar fi cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. De asemenea, oferim angajaților noștri o serie de beneficii, precum:  tichete de masă în valoare de 315 RON lunar, bonus anual, compensarea contribuției sociale de 20%, tichete de vacanță. În plus, pentru că suntem mereu preocupați de sănătatea angajaților noștri și de calitatea vieții acestora, oferim asigurare medicală privată, salarii compensatorii, bonus de pensionare și concediu de odihnă de până la 28 de zile pe an, ca parte a pachetului de beneficii. Investițiile în angajați sunt o prioritate pentru noi, de aceea, completările aduse pachetului salarial și de beneficii sunt în opinia noastră, substanțiale. 

Până în prezent, am organizat peste 18 ședințe de negociere. Vom continua să fim deschiși negocierilor si dialogului constructiv cu liderii sindicatului pentru a soluționa această situație și pentru a ajunge la un acord final”, spun oficialii Electrolux.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...