Muncitorii francezi de la Renault sunt nemulţumiţi că modelul Dacia Spring este produs în China

Sindicatele de la Renault SA sunt nemulţumite de faptul că grupul auto francez produce noul SUV electric Dacia Spring în China şi îl vinde în Europa, un conflict care ar putea deveni ceva frecvent având în vedere că multe alte companii au planuri similare, transmite Bloomberg, citat de <a href="http://www.agerpres.ro/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Agerpres</a>
Economica.net - joi, 22 oct. 2020, 08:33
Muncitorii francezi de la Renault sunt nemulţumiţi că modelul Dacia Spring este produs în China

Săptămâna trecută, directorul general de la Renault, Luca de Meo, a prezentat Dacia Spring, primul model 100% electric, un automobil de oraş spaţios, robust, precizând că începând din primăvara lui 2021 vor fi preluate comenzi.

Cu toate acestea, sindicatele franceze critică Renault pentru decizia de a exporta Dacia Spring în Europa de la o uzină din provincia Hubei din centrul Chinei. Aceasta în condiţiile în care muncitorii francezi sunt preocupaţi cu privire la locurile lor de muncă după ultimul plan de restructurare anunţat de Renault în luna mai, înainte de a obţine un împrumut garantat de stat.

„Ne opunem categoric producţiei modelului Spring în China”, a declarat Frank Daoust, purtătorul de cuvânt al sindicatului CFDT. „Această decizie nu corespunde cu angajamentul Guvernului pentru susţinerea industriei auto şi locurilor de muncă din Franţa”, a adăugat Frank Daoust.

Aceste plângeri ar putea deveni ceva frecvent. Mai mulţi constructori auto au în vedere exporturi similare, în special pentru autovehiculele electrice. Printre modelele vizate se numără iX3 de la BMW, care recent a început să fie produs la o uzină din Shenyang, şi Model 3 al celor de la Tesla care este produs în apropiere de Shanghai.

În cazul Renault, planurile vizând producţia în China şi exportul în Europa sunt complicate de faptul că grupul a tras o mică parte din împrumutul garantat de stat în valoare de cinci miliarde de euro iar preşedintele Emmanuel Macron a pus la dispoziţia producătorului auto aceste fonduri numai după ce Renault a acceptat să se consulte cu sindicatele cu privire la planurile pentru două uzine franceze care nu sunt utilizate la capacitate maximă.

Confederaţia sindicală FO, care îi reprezintă şi pe muncitorii de la Renault, a cerut şi ea constructorului auto să îşi respecte obiectivul de a face din Franţa un centru global de excelenţă pentru automobilele electrice. FO a mai spus că amprenta de carbon a modelului Dacia Spring va fi una „dezastruoasă”, din cauza emisiilor care ar apărea de pe urma transportului acestor automobile din China în Europa. „Este de neconceput şi iresponsabil ca aceste automobile să fie produse în orice altă parte decât în Franţa”, a subliniat sindicatul într-un comunicat de presă.

Renault va produce modelul Dacia Spring la o uzină pe care o gestionează în comun cu Dongfeng Motor Group Co. şi partenerul Nissan Motor Co. în oraşul Shiyan din China, unde este produs şi modelul electric Renault City K-ZE.

Înainte ca Renault să anunţe pierderi record în prima jumătate a acestui an, preşedintele companiei Jean-Dominique Senard i-a avertizat pe parlamentarii francezi cu privire la ameninţările care ar putea veni din partea exporturilor chinez de automobile electrice. „Ne vom confrunta cu o competiţie feroce din interiorul şi din afara Europei. Trebuie să ne redresăm rapid şi să putem contrara aceşti noi intraţi”, a spus Senard în luna iunie.

Groupe Renault, producător auto din anul 1898, este un grup internaţional prezent în 134 de ţări, care a vândut aproape 3,8 milioane de vehicule, în 2019. În prezent, compania are peste 180.000 de angajaţi, 40 de fabrici şi 12.700 de puncte de vânzare în întreaga lume.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autorizarea pe piețele financiare, încă un pas spre digitalizare completă. ASF adaugă o nouă funcțiune portalului dedicat
Autorizarea pe piețele financiare, încă un pas spre digitalizare completă. ASF adaugă o nouă funcțiune portalului ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat etapa a doua a implementării portalului de autorizări, un instrument ...
Cîţu: România ar trebui să primească în decembrie primii bani din PNRR. Tot ce ţinea de CE a fost făcut
Cîţu: România ar trebui să primească în decembrie primii bani din PNRR. Tot ce ţinea de CE a fost făcut
 România ar trebui să primească în luna decembrie primii bani din PNRR, a declarat premierul interimar Florin Cîţu, ...
Inflaţia din Spania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Inflaţia din Spania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 29 de ani
Rata anuală a inflaţiei în Spania a atins 5,5% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 29 ani, pe fondul majorării ...