Muntenia Global Invest a primit avizul CNVM pentru lansarea unui sistem alternativ de tranzacţionare

Muntenia Global Invest, una dintre firmele mici de brokeraj din România, a primit aprobarea din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea unui sistem alternativ de tranzacţionare, acesta fiind primul ATS care nu este operat de o bursă.
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 12:20
Muntenia Global Invest a primit avizul CNVM pentru lansarea unui sistem alternativ de tranzacţionare

Pe piaţa de capital din România sunt operaţionale în prezent două sisteme alternative de tranzacţionare, unul al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi unul al Sibex. La Bucureşti sunt tranzacţionate, nu listate, doar acţiuni emise de companii străine, iar la Sibex, Prodplast Imobiliare este singura societate listată pe un ATS din România.

Deşi condiţiile de listare pe ATS sunt reduse, companiile locale nu au optat pentru acest sistem. ATS-urile de la BVB şi Sibex au fost lansate în 2010.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat, marţi, aprobarea pentru ca Muntenia Global Invest să lanseze sistemul alternativ de tranzacţionare Best-X.

„Vrem să operaţionalizăm sistemul în 60 de zile. Pregătim un plan de marketing şi abia la lansarea sa vom putea da detalii (inclusiv cu privire la titlurile care vor fi listate pe ATS -n.r.). Fără autorizaţia de la CNVM nu aveam cum să facem niciun fel de publicitate sau să avem contacte cu potenţiali emitenţi. Diferenţa dintre ATS-ul nostru şi cel al burselor (BVB şi Sibex – n.r.) este că la noi emitenţii vor putea ajunge direct, fără a mai fi nevoie de un intermediar. Noi, ca operator, vom putea fi şi intermediarul pentru listare. Lanţul de intermediere este mai scurt. Societăţile care nu au pretenţii să se listeze la bursă pot opta pentru ATS. Nu spun că ATS-ul este doar pentru companii mai mici, ci ar putea fi pentru orice companie”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei de brokeraj, Alexandru Paverman.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare vor putea fi listate acţiuni, obligaţiuni şi unităţi de fond ale unor emitenţi din România şi străinătate. Sistemul va avea trei categorii.

Pentru segmentul de acţiuni prima categorie prevede obligativitatea listării printr-o ofertă publică de vânzare, în baza unui prospect aprobat de CNVM. Totodată, firma trebuie să aibă capitalul social sau valoarea activelor nete din ultimul exerciţiu financiar sau capitalizarea de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 1 milion de euro şi să fi înregistrat profit în precedenţii doi ani. Free-float-ul trebuie să fie de minim 25%.

Pentru a doua categorie, condiţiile sunt mai reduse şi nu mai este nevoie de derularea unei oferte de vânzare şi profit în ultimii doi ani. În plus, valoarea capitalului social sau valoarea activelor nete din ultimul exerciţiu financiar sau capitalizarea este de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro.

Pe a treia categorie pot fi listate doar acţiuni care în prealabil sunt cotate pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

Firmele din România care se vor lista pe ATS sunt obligate să transmită rapoarte de informare a investitorilor, cu privire la AGA, rezultate financiare, sau alte evenimente care pot influenţa preţul titlurilor, la fel cum fac şi companiile listate la Bursa de la Bucureşti şi Sibex.

În cazul firmelor din străinătate, Muntenia Global Invest va publica informaţiile afişate de emitent pe piaţa principală unde acesta este listat. La fel operează şi Tradeville pentru acţiunile companiilor pe care le-a adus pe segmentul titlurilor internaţionale de la ATS-ul Bursei de la Bucureşti.

Acţiunile vor putea fi tranzacţionate la fel ca pe bursă, pentru preţ fiind stabilită o limită de variaţie de plus/minus 15% faţă de cotaţia din şedinţa precedentă.

Programul de tranzacţionare va fi apropiat de cel al Bursei de la Bucureşti, transferurile fiind realizate între orele 10:00 şi 16:35. La BVB, tranzacţiile sunt oprite la 16:45 pentru majoritatea titlurilor, mai puţin cele cu acţiuni străine şi cu produse structurate.

Regulamentul ATS-ului firmei de brokeraj prevede şi posibilitatea, nu obligativitatea, derulării de oferte publice de vânzare sau de cumpărare.

La tranzacţionare vor putea participa toate firmele de brokeraj care vor încheia un contract cu Muntenia Global Invest, dar şi utilizatori independenţi care au cont deschis la Muntenia Global Invest.

Muntenia Global Invest este controlată de familia Nasui, care deţine direct peste 70% din titluri – Simion Ştefan Nasui (40,5%), Gavril Radu Nasui (26,01%) şi Georgiana Nasui (7,14%).

Firma de brokeraj a intermediat în primele şapte luni din acest an tranzacţii de 15 milioane lei şi s-a plasat pe locul 48 din 58 în topul brokerilor de la BVB.

Muntenia Global Invest a încheiat anul trecut cu o pierdere de 300.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen ID.4, mobilitate sustenabilă cu tehnologie de la centrele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara
Volkswagen ID.4, mobilitate sustenabilă cu tehnologie de la centrele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara
Continental furnizează tehnologii esențiale pentru ID.4. Aproape toate sistemele și funcțiile noului Volkswagen ID.4, câștigătorul Premiului Mașina Anului 2021, conțin idei, sisteme și......
Samsung permite utilizarea Blockchain pe dispozitivele Galaxy cu suport pentru portofele hardware
Samsung permite utilizarea Blockchain pe dispozitivele Galaxy cu suport pentru portofele hardware
Compania Samsung Electronics Co. Ltd a anunțat vineri că utilizatorii de blockchain pot acum să gestioneze și să tranzacționeze ...
SafeFleet lansează serviciul de plată automată a vignetei pentru Bulgaria, adresat vehiculelor de peste 3,5 tone
SafeFleet lansează serviciul de plată automată a vignetei pentru Bulgaria, adresat vehiculelor de peste 3,5 tone
Compania SafeFleet, unul din cei mai importanți jucători pe piața de monitorizare a flotei auto din România, a anunțat ...
Transilvania Broker are o nouă structură de conducere
Transilvania Broker are o nouă structură de conducere
Extinderea companiei Transilvania Broker a determinat și schimbări la nivelul structurii sale de conducere, informează ...