Pică imperiul lui Ioan Niculae? Interagro mai operează doar 10% din terenul arabil administrat. Hotelul de 5 stele din Venus este scos la vânzare

Conform planului de reorganizare publicat, hotel Inter de cinci stele din Venus, deţinut de Ioan Niculae, urmează să fie scos la vânzare în perioada de reorganizare. CITR, administratorul judiciar al societăţii, nu a vrut să comenteze această informaţie, dar a precizat că, “nucleul dur al societăţilor Interagro va fi constituit de agricultură”, conform planurilor de reorganizare ale societăţilor. În acest moment, cele două societăţi – Interagro SA și Interagro SRL - administrează 4.900 de hectare de teren arabil cu posibilităţi de creştere. În trecut, Interagro administra circa 50.000 de hectare. În concluzie, Interagro administrează acum în jur de 10% din terenul deţinut cândva, dar speră că volumul acestuia va creşte în timp.  
Gabriela Ţinteanu - lun, 15 iul. 2019, 18:48
Pică imperiul lui Ioan Niculae? Interagro mai operează doar 10% din terenul arabil administrat. Hotelul de 5 stele din Venus este scos la vânzare

Aflat în primul trimestru de activitate din perioada de minimum trei ani de reorganizare a activităţii comerciale, imperiul Interagro SA şi Interagro SRL arată mult modificat faţă de perioada de glorie, dar ar vrea să se repună pe picioare pentru a ieşi din insolvenţă. Date statistice, mai mult sau mai puţin oficiale, pentru că nimeni nu a ştiut vreodată exact cât deţine Ioan Niculae, îl clasau pe acesta în top trei moşieri ai României, cu un total de 49.000-50.000 de hectare administrate de perlele coroanei: Interagro SRL şi Interagro SA.

După realizarea planului de reorganizare şi aprobarea lui de către creditori, toate activităţile adiacente ale grupului au fost tăiate-suprimate, iar agricultura este core business-ul afacerii, iar la celelalte tipuri de afaceri adiacente, sau dezvoltate pe orizontală de activitatea de producţie agricolă vor fi închise sau vândute, în funcţie de analiza tehnică sau de cererea pieţei.

Astfel, “Societatea Interagro SA se află în primul trimestru al reorganizării, într-un plan de reorganizare structurat pe o perioadă de trei ani. Nucleul dur al business-ului Interagro SA este agricultura, iar suprafaţa pe care se lucrează este în jur de 4.000 de ha.”, precizează CITR la solicitarea ECONOMICA.NET.

Despre Interagro SRL, administratorul judiciar vorbeşte cam în acelaşi ton: ”Pentru societatea Interagro SRL a fost aprobat recent planul de reorganizare de către creditori, urmând ca în septembrie judecătorul sindic să se pronunțe asupra confirmării acestuia. Principala activitate a Interagro SRL va rămâne activitatea de producție agricolă. Conform planului de reorganizare, se va renunța la activitățile non-core precum: comerț, turism, restaurante, piscicultură. Societatea lucrează în prezent aproximativ 900 de ha teren, însă îșipropune ca pe viitor suprafața lucrată să ajungă la aproximativ 2000 ha”.

În anii de dianintea intrării în insolvenţă, omul de afaceri Ioan Niculae administra circa 50.000 de hectare, în unii ani şi mai mult, din care circa 11.000 de hectare se aflau în proprietatea Interagro, conform declaraţiilor acţionarului majoritar.

Un activ de suflet, scos la vânzare: hotel Inter 5 stele din Venus

Conform planului de reorganizare publicat, hotelul Inter de cinci stele din staţiunea Venus, regiunea Mangalia, va fi scos la vânzare în cadrul procesului mai amplu de restructurarea activelor grupului de firme Interagro.

Inter este singurul hotel de cinci stele din statiunea Venus, oferă 98 de spaţii de cazare dispuse pe 5 nivele în apartamente, dispune de un centru de conferinţe şi afaceri,  precum și de un centru de relaxare Spa. Grupul de firme Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a investit aproximativ 10 milioane de euro în hotelul Inter din staţiunea Venus.

Valoarea de piaţă a hotelului de cinci stele din staţiunea Venus de pe litoralul românesc este de 34,68 milioane de lei. Vânzarea acestuia se va face probabil prin negociere directă, urmând ca la licitaţie publică să se apeleze în ultimă instanţă. Casa de Insolvenţă Transilvania nu a dorit să comenteze nimic despre acest aspect.

Avioanele de lux nu se vând prea uşor. Evoluţie anuală: de la 5,17 la 4,4 milioane de dolari

În urmă cu un an şi jumătate, CITR a scos la vânzare avionul de lux al companiei Interagro SAdeţinută de Ioan Niculae. Potrivit anunţului de la vremea respectivă, “preţul de pornire al licitaţiei pentru vânzarea avionului este de 5.171.000 de dolari. Avionul are un număr de ore de zbor efectuate de 2.250 de ore din totalul de 6.000 TBO Eng Hr – număr de ore de funcţionare recomandate de producător până la revizia generală. Aeronava a fost monitorizată prin sistemul Maintenance Management CAMP până în mai 2015, când a fost trimisă la sediul Beechcraft Berlin Aviation GmbH pentru efectuarea serviciului de mentenanţă”.

Potrivit anunţului Băncii Transilvania, avionul a fost fabricat în 2011 şi are două motoare Honeywell, model TFE731-50R-1H. Aeronava este înregistrată în România, dar a operat zboruri în întreaga Europă, având o autonomie de zbor de 2.850 mile nautice. Aeronava este înregistrată pe firma Interaviation, deţinută în proporţie de 51% de Adina Niculae, fata mai mică a omului de afaceri, restul de 49% aparţinând companiei Interagro.

La ora actuală, aeronava Hawker 900 XP cu numărul de fabricaţie HA-0182 a fost produsă de compania americană Beechcraft Corp în anul 2011, iar ultimul zbor efectuat a fost în data de 8 Mai 2015. În prezent aeronava este hangarata la sediul Beechcraft Berlin pentru mentenanţă. Aeronava Hawker 900 XP este un avion de tip „light business jet” cu 8 locuri si a fost operată până în anul 2015 de compania Interaviation Charter SRL. Are un număr de 2250 ore şi 17 min de zbor. Modelul Hawker 900 XP a fost produs şi livrat în 183 de exemplare, toate fiind înca în operare. Modelul a incetat sa se mai fabrice in anul 2015. Preţul de achiziţie al aeronavei afişat pe site+ul CITR este de 4,4 milioane de dolari.

La finlul aestui an, se vor finaliza lucrările de mentenanță, aeronava urmând să fie în perfectă stare de zbor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...