Muzeul Ţăranului sărbătoreşte 23 de ani de la refondare prin lansarea unei aplicaţii pentru mobil

Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală împlineşte, marţi, 23 de ani de la refondarea sa, moment marcat prin lansarea unei aplicaţii pentru mobil, prin intermediul căreia persoanele interesate pot afla în timp real noutăţile şi calendarul de evenimente ale instituţiei.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 21:54
Muzeul Ţăranului sărbătoreşte 23 de ani de la refondare prin lansarea unei aplicaţii pentru mobil

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, marţi, 5 februarie 2013, Muzeul Naţional al Ţăranului Român împlineşte 23 de ani de la refondarea sa. Cu această ocazie, de la ora 18.00, Muzeul Ţăranului, în colaborare cu agenţia de publicitate Draftfcb, îşi invită fanii la Clubul Ţăranului, să afle în timp real noutăţile şi calendarul de evenimente al instituţiei, folosind noua aplicaţie pentru telefonul mobil. Iar de la ora 20.00, Vasile Dinu şi Taraful de la Marsa vor susţine un concert la care intrarea este liberă.

Aplicaţia este disponibilă iniţial doar pentru terminale mobile care folosesc sistemul de operare iOS şi poate fi descărcată gratuit din AppStore.

„Ideea pentru aplicaţia MNŢR a venit în mod natural – aveam deja o simpatie pentru Muzeul Ţăranului Român, pentru că MNŢR a devenit şi un hub cultural, ba chiar un loc de hangout. Este un muzeu care ţine pasul cu mediile noi. Pe lângă turul virtual al muzeului, aplicaţia MNŢR vine ca o completare a prezenţei Muzeului Naţional al Ţăranului Român în mediul digital”, declară Andrei Mihăilescu, Copywriter Draftfcb.

Din interfaţa aplicaţiei, personalizată cu motive tradiţionale româneşti, utilizatorii pot accesa două secţiuni principale: „Muzeu” şi „Evenimente”. Prima secţiune conţine informaţii istorice, dar şi date utile precum adresa, programul sau preţul biletelor, iar secţiunea „Evenimente” conţine un calendar mereu actualizat al proiecţiilor de filme, concertelor, lansărilor de carte şi altor evenimente găzduite de Muzeul Ţăranului.

Aplicaţia va fi promovată printr-o campanie media OOH şi indoor neconvenţională. Pe panouri vor fi montate covoare lucrate manual al căror model formează un QR Code. QR Code-ul trimite către link-ul din Appstore de unde se poate lua aplicaţia.

„«Lucrate manual, explorate digital» este ideea care surprinde esenţa campaniei dezvoltate pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român – un amestec între vechi şi nou care s-a materializat prin covoare tradiţionale cu modele care formează un QR Code cu link-ul către aplicaţie”, explică Claudiu Dobriţă, Creative Director Draftfcb.

Scanarea codului QR poate returna două variante de răspuns: pentru utilizatorii de iPhone, aceasta va deschide pagina noii aplicaţii MNŢR din AppStore (http://muzeultaranuluiroman/app), care poate fi descărcată şi instalată, în timp ce posesorii altor tipuri de smartphone vor putea accesa o pagină pentru mobil dedicată Muzeului Ţăranului.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a muzeelor de arte şi tradiţii populare. Este un muzeu naţional, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicaţiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente precum vernisaje, concerte, conferinţe, lecturi.

Muzeul de Artă Naţională a fost fondat în 1906, pornind de la colecţiile existente în Muzeul Naţional de Antichităţi (înfiinţat în 1864). Primul director, până în 1948, a fost Alexandru Tzigara-Samurcas, doctor în istoria artei şi filozofie, care a îmbogăţit în mod substanţial colecţiile muzeului.

În 1912 se pune piatra de temelie la noua clădire a Muzeului de la Şosea. Al. Tzigara – Samurcas alege stilul de arhitectură neoromanesc. Construirea clădirii, proiectată, iniţial, de Nicolae Ghica – Budeşti, apoi, de Grigore Ionescu, va dura câteva decenii.

În 1948, Muzeul de Artă Naţională se reorganizează în Muzeul Naţional de Artă şi Arheologie şi devine, apoi, Muzeul de Artă Populară al R.P.R., iar în 1953 colecţiile sunt mutate în Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei, iar în clădirea vechiului muzeu se instalează Muzeul V.I. Lenin – I.V. Stalin.

Mai târziu, în 1965, Muzeul devine Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România, fiind condus, în continuare, de Tancred Bănăţeanu. În timpul mandatului acestuia, colecţiile muzeului se triplează. În 1978, unificat cu Muzeul Satului, Muzeul de Artă Populară este, practic, desfiinţat.

În 1990 este înfiinţat Muzeul Ţăranului Român. Colecţiile muzeului se întorc în clădirea ce le-a fost destinată. Primul director, până în anul 2000, este pictorul Horia Bernea. În anul 1993, în a doua zi de Paşti, se deschide Muzeul cu primul segment al expoziţiei permanente: „Crucea”.

În anul 2007, instituţia devine Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Din mai 2010, muzeul este condus de Virgil Niţulescu.

În august 2012, Muzeul Ţăranului Român s-a numărat printre atracţiile turistice recomandate de cotidianul The New York Times, care a prezintat succint exponatele muzeului şi a recomandat vizitarea expoziţiei „Ciuma” şi a magazinului de suveniruri adăpostite în clădirea de pe Şoseaua Kiseleff.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...