N-aveţi pe cine da vina pentru problemele Europei? Alegeţi-vă un român!

"Nenorociţii ăştia de români. Şi bulgarii. Sunt pe cale să ne prăduiască ţările, să ne abuzeze sistemele de protecţie socială, să ne fure locurile de muncă şi, probabil, şi maşinile şi portofelele..." Nici un politician german sau britanic nu o va spune atât de deschis, însă în principu cam asta gândesc ei.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 10:47
N-aveţi pe cine da vina pentru problemele Europei? Alegeţi-vă un român!

Miniştrii de interne ai Marii Britanii, Germaniei, Austriei şi Olandei s-au apucat să pună la cale un plan pentru combaterea „turismului pentru ajutoare sociale”, îndreptat împotriva românilor şi bulgarilor, relatează EUobserver

Dispar restricţiile privind piaţa muncii la anul? Să le fie ţărâna uşoară!

Unul din trei români din Londra este închis pentru jaf sau viol, scrie Daily Mail, citând statisticile furnizate de Scotland Yard. Aproape 30.000 de suspecţi români au fost arestaţi la Londra în ultimii cinci ani. Dar, având în vedere că anual sunt arestaţi în total 300.000 de indivizi, britanici şi de alte naţionalităţi, numărul românilor arestaţi echivalează cu uimitorul procent de… 2%. Iar aceştia sunt doar suspecţi, înregistraţi înainte de a fi judecaţi – unii dintre ei pot fi acuzaţi pe nedrept.

Întrebarea reală este: ce are a face libertatea de a munci în Marea Britanie cu prinderea criminalilor? Şi de ce conservatorii britanici s-au apucat să ţină isonul partidului anti-imigraţie UKIP în ce priveşte această chestiune? Oare politicienii britanici chiar susţin ideea că românii, prin natura lor, sunt mai predispuşi la infracţiuni decât alte naţionalităţi?

Deja ei flirtează cu ideea de a restricţiona accesul la serviciile de sănătate, la ajutoarele sociale şi la slujbe pentru români. Ce va mai urma? Anunţuri în vitrina magazinelor cu „Accesul românilor interzis”?

Să trecem la dezbaterea din Germania, cu privire la „turismul pentru ajutoare sociale”, care este cu precădere mai aprinsă printre conservatorii din Bavaria. Bavaria va fi câmpul de luptă pe care se vor purta bătăliile electorale regională şi federală, ambele programate concomitent, la 22 septembrie. Iar imigraţia este totdeauna un mod facil de a atrage electoratul. Statut de membru Schengen pentru România şi Bulgaria? Să-i lăsăm pe gangsterii ăia corupţi să ne păzească frontierele europene din est? Nein!

Ministrul de interne Hans-Peter Friedrich, un conservator bavarez, a propus chiar şi interdicţia de a călători pentru acei români care au fost repatriaţi în urma „abuzării” sistemului de protecţie socială. „Cei care vin să muncească sunt bineveniţi, însă nu trebuie să acceptăm ca oamenii să vină aici doar pentru ajutoarele sociale”, este placa favorită pe care Friedrich o tot pune în ultimul timp. El nu o spune pe faţă, însă se referă la familiile de romi, care sunt îndreptăţite să primească 200 de euro pe lună pentru fiecare copil şi care de obicei au mai mulţi copii.

Şi cum sute de mii de romi au paşapoarte româneşti, termenul de „român” este adesea folosit ca un eufemism pentru termenul aproape rasist de „ţigan”, mai precizează EUobserver

Este suficient de deprimant că, la 24 de ani de la prăbuşirea comunismului şi în momentul în care visul libertăţii părea în sfârşit că se va concretiza, România şi Bulgaria au rămas încă ţările cele mai sărace din UE, cu probleme sociale grave, cu elite politice încă motivate de interese meschine. Da, corupţia este o mare problemă. Oamenii nu au încredere în poliţişti şi judecători.

Însă acestea sunt în egală măsură ţări în care oamenii încep să se ridice pentru lucrurile în care cred. Protestele din Bulgaria tocmai au dărâmat un guvern; România a făcut acelşi lucru anul trecut. Ei protestează împotriva politicienilor corupţi, împotriva marilor corporaţii care distrug mediul rural în căutarea aurului sau a gazelor, ei vor piste pentru biciclete şi parcuri în care copiii lor să se poată juca. Adică o viaţă normală.

Aşa că nu vă faceţi griji, Mare Britanie şi Germanie, nu va fi nicio invazie masivă. Mai degrabă o revoluţie de catifea.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta miercuri ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta miercuri ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...