Nabucco a pregătit o variantă restrânsă a proiectului. Vezi ruta

Consorţiul Nabucco a prezentat o variantă restrânsă a proiectului gazoductului Nabucco, denumită Nabucco West, grupului britanic BP şi celorlalţi investitori în proiectul gazeifer mamut al Azerbaijanului, Shah Deniz II, potrivit Financial Times (FT).
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 12:26
Nabucco a pregătit o variantă restrânsă a proiectului. Vezi ruta

Nabucco West, cu o lungime de aproximativ jumătate faţă de cei 3.900 kilometri specificaţi în proiectul Nabucco, ar avea o capacitate de transport mult mai mică, au declarat pentru FT surse apropiate discuţiilor.

Gazoductul s-ar întinde de la graniţa Bulgariei cu Turcia până în Austria, tranzitând şi România.

Proiectul Nabucco a fost gândit pentru a transporta 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia până în Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Cele mai recente estimări plasează costul proiectului la 8 miliarde euro.

Nabucco West a fost prezentat BP şi celorlalţi parteneri care dezvoltă proiectul mamut Shah Deniz II din Azerbaijan, printre care se numără compania azeră de stat Socar şi grupul norvegian Statoil.

Consorţiul Shah Deniz II ar trebui să aleagă până la sfârşitul lunii iunie dacă va furniza gaze pentru Nabucco sau dacă va alimenta un alt gazoduct din sud-estul Europei. Câştigătorul va fi comparat apoi cu un alt proiect, Trans-Adriatic Pipeline, decizia finală urmând să fie luată până la jumătatea anului viitor, potrivit FT.

Al Cook, vicepreşedinte responsabil de Shah Deniz II în cadrul BP, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că proiectul revizuit Nabucco West reprezintă „un important pas înainte”.

Un purtător de cuvânt al Nabucco a declarat că consorţiul de la Viena crede că proiectul iniţial este încă „atractiv”, însă admite că membrii grupului de companii iau în calcul alte variante.

Principalul obstacol în calea proiectului Nabucco este relaţia cu furnizorii din Asia Centrală, consorţiul nereuşind să obţină angajamente ferme pentru a acoperi capacitatea proiectată de 31 miliarde de metri cubi.

Consorţiul Shah Deniz a oferit 10 miliarde de metri cubi pe an companiilor europene începând din 2017, după angajarea altor 6 miliarde de metri cubi către Turcia.

Turkenistanul, Irakul de nord şi Iranul au de asemenea un potenţial gazeifer ridicat şi ar putea deveni furnizori ai Nabucco, însă fiecare dintre aceste variante prezintă obstacole politice greu de depăşit.

Segmentul din Turcia al Nabucco a intrat recent în concurenţă cu Tanap (Trans-Anatolian Pipeline), un proiect de gazoduct dezvoltat de companiile de stat Socar şi Botas Turcia care ar trebui să tranziteze teriroriul turc ar putea deveni afluent al Nabucco West sau al unui proiect concurent.

Cook a declart că BP a fost invitată să se alăture consorţiului Tanap şi va lua în următoarele luni o decizie.

Consorţiul Nabucco este format din şase companii, respectiv Transgaz Mediaş, OMV Austria, acţionarul majoritar al Petrom, MOL Ungaria, Bulgargaz, Botas Turcia şi RWE Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...