Nadia Badea (BM): Există o insuficientă planificare din punct de vedere tehnic şi financiar a programelor de investiţii

Economica.net
07 06. 2018
lot3_49057900

‘Nu ştiu dacă i-aţi numărat, în ultimii cinci ani am avut 10 miniştri la Ministerul Transporturilor. Această schimbare frecventă la nivelul factorilor de decizie este însoţită şi de o insuficientă, credem noi, delegare de autoritate către echipele de proiect, cele care implementează zi de zi proiectele…Există o insuficientă planificare din punct de vedere tehnic şi financiar a programelor de investiţii şi combinată cu această schimbare permanentă de priorităţi nu duce la rezultate foarte bune’, a spus Nadia Badea la conferinţa ‘2018 – Moment de răscruce pentru infrastructura din România’..

Acesta a subliniat că există, de asemenea, tendinţa de a lansa proiecte care nu sunt suficient pregătite şi proceduri greoaie atunci când vine vorba de aspectele financiare sau de cele care ţin de domeniu social sau mediu.

‘Toate acestea s-au reflectat în gradul de utilizare a fondurilor europene în exerciţiul trecut şi forate probabil se vor reflecta şi în exerciţiul actual şi face ca România să fie într-o situaţie paradoxală. Conform datelor statistice din 2014 – 2015, între ţările membre ale Uniunii Europene, România se situa printre cele cu cheltuieli de investiţii cele mai ridicate şi cu un index al calităţii infrastructurii printre cele mai scăzute’, a afirmat Nadia Badea.

În acest context, BM recomandă o prioritizare transparentă a investiţiilor şi a proiectelor de infrastructură, ghidată de o viziune pe termen lung care să aibă în vedere dezvoltarea infrastructurii în transport şi creşterea calităţii vieţii oamenilor, iar prioritizarea să fie mai puţin dependentă de ciclul politic.

‘Se poate încerca o contracarare a instabilităţii politice şi instituţionale prin mobilizarea unor echipe de proiect. Echipe de proiect care să includă persoane selectate pe criterii profesionale şi monitorizate pe indicatori de performanţă, evident de comun agreaţi, persoane care să fie normal remunerate ca atare, însă acestei echipe de proiect trebuie să i se dea un mandat de a administra proiectele respective zi de zi, normal pe baza unor direcţii strategice discutate şi hotărâte cu factorul de decizie, cu ministrul de resort, cu factorul politic în subordinea căruia proiectul respectiv se află, dar trebuie lăsate ca aceste de proiect să-şi desfăşoară activitatea zilnică fără a fi atât de des influenţate de schimbările politice’, a mai spus Nadia Badea.