Naftogas riscă să nu-şi poată plăti la timp datoriile către Gazprom

Economica.net
03 02. 2014
naftogz_74651700

În luna noiembrie a anului trecut, Kievul a refuzat să semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană iar, în schimb, Moscova a acordat Kievului un împrumut de 15 miliarde de dolari, din care a vărsat deja trei miliarde de dolari, precum şi reducerea cu 30% a preţului gazelor naturale livrate Kievului.

În pofida reducerii acordate de Moscova, Naftogas a dat luni publicităţii un comunicat în care informează că marii săi clienţi îi datorează aproximativ 27 miliarde de hryvna (3,1 miliarde de dolari), ceea ce ar putea conduce la imposibilitatea companiei de a-şi onora la timp factura pentru gazele naturale livrate de către Gazprom. Naftogas a adăugat că arieratele principalilor săi clienţi au crescut cu aproape 10 miliarde de hryvna în ultimele trei luni şi le-a cerut acestora să-şi achite datoriile cât mai rapid posibil.

Anterior, cotidianul financiar rus Vedomosti a publicat un articol potrivit căruia în luna ianuarie Ucraina a importat din Rusia o cantitate de 2,4 miliarde metri cubi de gaze naturale în valoare de 650 milioane de dolari. Această factură nu a fost achitată de Naftogas, astfel încât datoriile totale ale firmei ucrainene către Gazprom se ridică la 3,35 miliarde de dolari.

‘Contractul prevede că Gazprom are posibilitatea de a trece la un sistem de plăţi în avans, însă în prealabil trebuie să aibă o idee cu privire la solvabilitatea Ucrainei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O sursă din compania rusă a confirmat că Gazprom ar putea să ceară Ucrainei să plătească în avans pentru importurile de gaze naturale, adăugând însă că deocamdată nu a fost luată o decizie.

Rusia şi Ucraina au avut în trecut mai multe dispute pe tema gazelor naturale, dispute care deseori au avut implicaţii regionale în condiţiile în care majoritatea exporturilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina. Anul trecut, Gazprom a exportat în Europa o cantitate de 161,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.